Måske atter udsigt til fangst af pukkelhval

05. marts 2005 13:47

Hjemmestyret vil nu have undersøgt om hvalfangsten i vestgrønland kan udvides til også at omfatte pukkelhvalerne. I øjeblikket er pukkelhvalerne fredede. Derfor er det kun hvalkød og spæk fra de store hvaler våge- og finhval, man finder på brættet eller i kølediskene.

Hjemmestyret mener, at der er tegn på, at bestanden af pukkelhvaler i Vestgrønland er vokset, så den vil kunne klare en begrænset bæredygtig fangst. Direktør i Fangstdirektoratet Amalie Jessen oplyser, at man vil lade biologerne undersøge om formodningen er rigtig.

Og det har Grønland oplyst på det netop overståede møde i Den nordatlantiske kommission for Havdyr, NAMMCO, der blev holdt i Tromsø i Norge.

Ifølge Hjemmestyrets oplysningskampagne Tulugaq har pukkelhvalen historisk været en del af den traditionelle hvalfangst i Grønland. For mere end 15 år siden blev bestanden ved vestgrønland vurderet til omkring 400 pukkelhvaler. De er en del af en meget større bestand i nordvestatlanten. Den internationale hvalfangstkommission har for tre år siden vurderet den nordatlantiske bestand og konkluderer, at den generelt har været i vækst. Man har dog endnu ikke kunnet dokumentere vækst i den grønlandske bestand.