Måling spår næsten 40 procent tvivlere

De politiske kommentatorer forklarer, hvordan partierne får fingrene i den store gruppe tvivlere.
20. november 2014 12:20

KNR's meningsmåling fra Epinion viser, at der stadig er 38,5 procent af vælgerne, der ikke ved, hvad de skal stemme, når der er valg om en uge.

Læs også IA bliver landets største parti

Den store usikre gruppe gør det særligt spændende at følge med på valgdagen d. 29. for det har før vist sig, at meningsmålinger kan tage grueligt fejl. Få dage før sidste valg i 2013 offentliggjorde Sermitsiaq en meningsmåling fra HS Analyse, som spåede en sejr til IA med koalitionsopbakning fra 16 mandater mod modstand fra 15 mandater i den daværende opposition. 

Læs også Meningsmåling: Koalitionen kan fortsætte

Den måling ramte helt forbi målskiven, da valget som bekendt blev en storsejr til Siumut-koalitionen af samme dimensioner, som dengang Kuupik Kleist erobrede magten fra Hans Enoksen.

 

Siumut er mestre til lokalpolitik

De næsten 40 procent tvivlere er den vigtigste gruppe at koncentrere sig om nu for Inatsisartuts kandidater. I går forklarede direktør for Grønlands Nationalmuseum, Daniel Thorleifsen, at det mest afgørende i grønlandsk politik altid har været, at være til stede dér hvor vælgerne er. 

 
Det er meget vigtigt, at man har lokalt forankrede stærke kandidater i byer og bygder, og det har Siumut formået at have i mange år. Siumut har haft om jeg så må sige nogle 'stærke lokale mænd', som har tiltrukket mange stemmer, sagde Thorleifsen.

Siumut har altid været solidt forankret med stærke lokale kandidater, og de vil derfor erobre mange af tvivlerne. Sådan har det altid været, spåede museumsinspektøren i gårsdagens KNR-debat.

- Man stemmer på dem, man kender. Man stemmer på dem fra ens eget lokalområde. Det er meget lokalt præget.

 

IA bør satste på trekløver

En anden politisk ekspert udover Daniel Thorleifsen var Inuunnguaq Petrussen. Han mener, at Inuits Ataqatigiits strategi for at erobre de 40 procent tvivlere bør være at sælge sig selv som en ny generation politikere. Der er nemlig ikke kun én lederfigur i IA, påstår han, og det er en god ting.

 

Fakta om Epinions måling

  • Meningsmålingen bygger på 731 interview blandt tilfældigt udvalgte borgere i Grønland
  • Dataindsamlingen er foretaget telefonisk i perioden 6.-17. november. Interviewere er alle dobbeltsprogede og respondenterne har haft mulighed for at svare på enten grønlandsk eller dansk. 87 % har valgt at svare på grønlandsk og 13 % har valgt at svare på dansk.
  • Telefonnumrene er leveret af TelePost og indeholder fastnetnumre, mobilnumre og numre fra taletidskort.
  • Den statistiske usikkerhed er maksimalt +/- 3,6 %

.

- Man kan på en måde sige, at der er tre partiledere i deres parti, Aqqaluaq Egede, Sara Olsvig og Juliane Henningsen. Set udefra repræsenterer de tre en ny generation af politikere, der måske kan komme med et nyt projekt. Det er den følelse, som Inuit Ataqatigiit skal spille mere på, sagde politisk kommentator Inunnguaq Petrussen i går.

 

Tvivlerne hælder til IA

Den store gruppe tvivlere har Epinion stillet et opfølgende spørgsmål i deres rundringning, nemlig hvilket parti man hælder mest mod. Til det svarer knap 21 procent IA og 14 procent Siumut.