GE: Luksusholdning at udelukke kinesiske fartøjer

Det er en luksusholdning når Naalakkersuisut vil udelukke kinesiske fiskefartøjer fra at fiske makreller i de grønlandsk farvande.
Foto © : Amy Groark/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ivik Kristiansen
29. august 2016 11:55

Sådan lyder reaktionen fra formand for brancheudvalget for fiskeri under Grønlands Erhverv, Henrik Leth, efter Naalakkersuisuts svar på hans kritik.

Naalakkersuisut skriver, at udelukkelsen blandt andet skyldes, at Kina ikke er med i den internationale aftale om bekæmpelse af illegalt, urapporteret og ureguleret fiskeri, NEAFC. Og dette vil forværre Grønlands forhandlingsmuligheder i fremtiden.

Men den forklaring tilfredsstiller ikke Henrik Leth.

- Jeg synes stadig, at det er et luksusholdning at have. Men hvis man mener, at man har råd til det, så kan jeg ikke andet end at sige; nå, lyder det fra Henrik Leth.

Læs også Svært at nå makrelkvoten uden kinesiske skibe

Selvom det går bedre med at fiske makreller end sidste år, forventes det, at en trejedel af kvoten på 85.000 tons forbliver ufisket.

Og derfor ville det ellers være praktisk med kinesiske fiskere, mener Henrik Leth, der tilføjer, at det kan skade Grønland, hvis kvoten ikke bliver fisket op.

- Jeg mener, at man både på den korte bane med, at der bliver for lidt fiskeri, skader Grønlands interesser, skader Grønlands indtjening, og på den lange bane, med at der ikke bliver så meget fiskeri, så skader det altså også, fordi vi ikke har den samme mulighed for at gøre krav på en større kvote. Men det er altså et valg, man har truffet, og det må vi selvfølgelig respektere. Det er et politisk valg, og det tager vi til efterretning, siger Henrik Leth.

Ureguleret fiskeri

Men det er netop forhandlinger om makrelkvoter, der har tvunget Naalakkersuisut, svarer de.

Kina har nemlig ikke tilsluttet sig internationale aftaler om bekæmpelse af illegalt, urapporteret og ureguleret fiskeri, og dette vil give Selvstyret færre kort til at spille med, når der skal forhandles om fremtidige makrelkvoter.

Men Henrik Leth rynker næse af den forklaring.

- Det er jeg så helt uenig med Naalakkersuisut i. Vi har jo set på, hvordan Færøerne brugte kæmpe kinesiske indhalningsskibe og alt muligt andet i deres fiskeri, og hvis ikke man synes, at det færøriske resultat, som de har fået ved at komme ind i makrelfiskeriet, er godt, så forstår jeg det ikke helt. For jeg mener slet ikke, at det vil skade Grønland. Det er et argument, som er opfundet til lejligheden efter min bedste overbevisning, siger formand for brancheudvalget for fiskeri under Grønlands Erhverv, Henrik Leth.

Naalakkersuisoq for fiskeri, Nikolaj Jeremiassen, afslår at kommentere, og henviser til Naalakkersuisuts replik.