Loven om homoægteskaber bliver stærkt forsinket

Naalakkersuisut overskred ved en fejl tidsfristen for forslag til forårssamlingen. Konsekvensen bliver, at bøsser og lesbiske må vente længere på retten til at blive gift.
25. april 2014 04:10

Bøsser og lesbiske har i landet må væbne sig med tålmodighed, hvis de vil giftes. Der nemlig kommet knas i lovmaskineriet, så lovforslaget om ægteskab mellem to personer af samme køn bliver stærkt forsinket.

Inatsisartut har for længst i enighed sagt ja til at ændre ægteskabslovgivningen og den familieretlige lovgivning, der fortsat er et rigsanliggende. Det konkrete ændringsforslag skulle have været behandlet på den igangværende samling, men nu de udsat til behandling på efterårssamlingen.

Det viser sig nu, at Inatsisartuts formandsskab sagde nej til at behandle lovforslaget, fordi det ikke var afleveret inden for tidsfristen. Der manglede stadig en oversættelse til grønlandsk af et resumé af lovpakken fra Rigsombudet. Det fremgår af et §37-svar fra Aleqa Hammond til Demokraternes Michael Rosing, der har spurgt om årsagen til forsinkelsen.

Og selv om formanden for Naalakkersuisut overfor Inatsisartuts formandsskab understregede, at der var tale om en fejl,  og at det kun drejede sig om få timers overskridelse af tidsfristen for aflevering af forslag, så sagde tingets formandsskab nej til at optage forslaget om homoægteskaber på dagsordenen.

Inatsisartut-formandsskabets nej betyder nu, at en række borgere, børn og voksne, må vente på en forbedring af deres beskyttelse og rettigheder, konstaterer  formanden for Naalakkersuisut i sit svar til Demokraternes Mikael Rosing.

Det var meningen, at homovielser skulle have været en realitet fra 1. juli i år. I dag kan bøsser og lesbiske i Grønland indgå registreret partnerskab, men ikke blive viet i kirken .