VIDEO Ligheder mellem Kenya og Grønland

Man kan måske ikke forvente ligheder mellem et land i Afrika som Kenya og Grønland, som ligger 6.000 km væk. Men det oplever en mand som for nylig er flyttet til Nuuk. Jeg er tættere på grønlændere end danskerne, forklarer Peter Ghitii.
Skrevet af Arnaq Nielsen
29. juli 2015 19:01

Peter Ghitii snakker helt naturligt med sin nye kollega. Han havde gjort sig helt andre forestillinger, da han først kom til Grønland i maj, og oplevede naturen, som kunne se så brutal ud.

- Mit første indtryk var, at det var lidt skræmmende, siger Peter Ghitii.

Han forstod snart, at folket af den brutale natur var helt anderledes. Og selvom han er vokset op i Kenya i Afrika, 6.300 km væk og vejret noget helt andet, og, hvor folk ikke er 45 millioner men blot er 56.000, så oplever han sin barndom igen.

- Hvis du går på gade, så hilser folk altid på dig. Det minder mig om min barndom i Kenya, siger Peter Ghitii.

Peter Ghitii studerede på Aalborg Universitet inden han kom til Grønland, hvor han følte et savn, medens han boede der.

- Have en kort snak om noget, det er lige meget, hvad det handler om. Vi kan bare grine sammen. Det var det, jeg var meget glad for at kunne opleve igen. Ikke kun en gang, men næsten hver dag, siger Peter Ghitii.

Og det er der en grund til.

- Folk er meget uformelle. Det betyder at, når man går ud eller snakker med folk, så er der ikke en bestemt måde, man skal være på. Du skal bare være som du er, siger Peter Ghitii.

Men der er andre ligheder mellem Kenya og Grønland. Begge lande er udviklingslande og forholdende kan være langsommere i forhold til Europa.

- Folk ved godt, at vi mennesker ikke kan styre det hele. Der er nogle gange, hvor vi skal tænke på naturen. Vejret kan skifte. Så påvirker det vores arbejde, så vi måske bliver forsinket eller lignende, siger Peter Ghitii.

Peter Ghitii har en stilling i den grønlandske virksomhed Orbicon. Inden han kom til Grønland boede han i 9 år i Danmark.