Lidegaard om valgkamp: Lav langsigtede mål for Grønland

Den danske udenrigsminister håber, at valgkampen vil blive præget af debat om langsigtede mål for Grønland. Det er nødvendigt af hensyn til investeringer.
Martin Lidegaard Foto © : Folketinget
02. oktober 2014 16:51

KØBENHAVN: - Hvad er egentlig håbet og målet for Grønland de næste 4,5,8 år? Hvad er det, der skal få Grønlands økonomi op på fode? Hvad er det, der skal give Grønland mulighed for at få den større økonomiske sikkerhed, som alle partier (i Grønland, red.) jo sådan set ønsker sig?

Det er spørgsmål, som den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (Radikale) håber, bliver klart besvaret af Grønlands politikere i den netop i gangskudte debat inden valget til Inatsisartut den 28. november

Ro giver fremgang
Selv om ministeren - som det er kutyme - ikke vil udtale sig om konkret indenrigspolitik i Grønland, og selv om han betegner det udenrigspolitiske samarbejde mellem Grønland og Danmark som “godt” - er det nødvendigt med langvarig politisk ro i Grønland, hvis landet skal gøre sig håb om fremgang, mener han.

Læs også Lars-Emil: Naalakkersuisut uden lederskab og engagement

- Politisk stabilitet er helt afgørende for at investeringer. For alle investorer ser naturligvis på et land og siger: Uh, har vi tillid til, at det er det samme system, det samme skattesystem, det samme investeringssystem, de samme betingelser, der gør sig gældende om to og fire år, som det er lige præcis i dag.

DF: Siumut og IA sammen i Naalakkersuisut
Hos oppositionen i Danmark mener man hos Dansk Folkeparti, at stabiliteten bedst kan opnås, ved at IA og Siumut indgår i en koalition i Naalakkersuisut efter valget.

- Det, man har oplevet som udenlandsk investor i de sidste par år i Grønland, har været rædselsvækkende. Og derfor er en samlingsregering meget, meget værdigfuld, hvis det kan blive indført, siger Søren Espersen til KNR.

Læs også Udenrigsminister afviser distanceret udenrigspolitik

Ifølge Martin Lidegaard er det ikke nødvendigvis en koalition mellem landets to største partier, der er afgørende.

- Det behøver nu ikke en koalitionsregering mellem IA og Siumut. Det kan man også gøre ved at lave forlig hen over midten, som vi nogle gange er heldige at gøre i Danmark. Og det vil jeg da gerne opfordre til uanset set, hvem der vinder valget i Grønland.