Bertel Haarder: Lav en ny aftale for rigsfællesskabet

Venstres nestor vil se bort fra formuleringer i grundloven og have en ny erklæring for rigsfællesskabet. Den vil skabe et mere positivt forhold mellem Grønland, Færøerne og Danmark, tror han.
Bertel Haarder i Nuuk
Bertel Haarder i Nuuk Foto © : Jonas Fievé/KNR
12. april 2018 07:54

Venstres medlem af Grønlandsudvalget i Folketinget og tilhænger af rigsfællesskabet, Bertel Haarder (V), er ked af tonen i mellem Grønland, Færøerne og Danmark. 

Det siger han i forbindelse med udgivelsen af en ny bog af debattør og forfatter Nauja Lynge.

Særligt mellem Grønland og Danmark er forholdet plaget af "offer-mentalitet" og "dansker-bashing" (mobning mod danskere, red.) på grund af fordomme, misforståelser og mangel på indsigt, mener han. 

Blandt andet fordi forholdet kun er defineret på skrift i den nuværende grundlov fra 1953, hvor Grønland blev et dansk amt – og det er ikke en tidssvarende beskrivelse, påpeger politikeren.

LÆS OGSÅ Øget bloktilskud skal styrke Rigsfælleskabet

- Grundlovens bestemmelser (er, red.) tilsyneladende blevet en spændetrøje og blevet en anledning til en form for offer-mentalitet, hvor man (i Grønland, red) føler, at man slæber rundt med det gamle forhold med Danmark og Færøerne. Og vi er jo nødt til at etablere et nyt forhold. Det, synes jeg, også, at vi har gjort, men vi har ikke udtrykt det tydeligt nok, siger Bertel Haarder til KNR.

Aftale forud for grundlovsændring

Derfor er det på tide med en fælles erklæring, der understreger, at Grønland, Færøerne og Danmark frivilligt samarbejder og stiller alle tre lande lige.

- Jeg synes bare, at vi også fra dansk side må være lidt imødekommende og sige, at den bedste formulering i grundloven – og det skal det være i fremtiden – er, at vi går ud fra tre ligestillede lande og folk, som har besluttet at løse nogle opgaver i fællesskab. Jeg tror, at det psykologisk vil betyde meget at få det slået fast, siger Bertel Haarder.

LÆS OGSÅ Debat om selvstændighed skygger for vigtige emner

Erklæringen skal kunne indgå i en revideret udgave af grundloven om måske ’30 eller 40 år’, siger Venstre-politikeren. Ind til da må politikere og den øvrige befolkning forholde sig til en ny erklæring.

Flere støtter en ny rigsfællesskabsordning

Udmeldingen kommer, efter Bertel Haarder har skrevet forordet til selvbiografien ”Jeg er Nauja” af forfatter og debattør Nauja Lynge, som sætter fokus på en identitet som både grønlænder og dansker.

For nyligt kom det frem, at også den danske diplomat og ambassadør, Peter Taksøe-Jensen, foreslår, at Rigsfællesskabet bør erstattes af en føderation mellem tre selvstændige lande. Også Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen har udtalt, at hun er åben for en ny model for rigsfællesskabet.

LÆS OGSÅ Rigsfællesskabet bør erstattes af en union

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen har talrige gange slået fast, at et selvstændigt Grønland eller Færøerne vil være et brud med grundloven og dermed rigsfællesskabet.

Men trods ønsket om at se bort fra grundlovens paragraffer, mener Bertel Haarder ikke, at han siger sin egen partiformand imod.

- Statsministeren siger jo det, han siger, fordi han er nødt til at sige det! Hvornår har en statsminister sagt, at man ikke skal overholde grundloven? Selvfølgelig skal vi overholde grundloven. Det, jeg taler om, er måden, vi formulere vores samarbejde på, som jeg tror, har psykologisk betydning.