Lars Løkke forvirret over forfatningsarbejde

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde tirsdag fra Folketingets talerstol, at det for ham var uklart, hvad forfatningskommissionen egentlig skal lave.
Lars Løkke Rasmussen
hvis man læser pressemeddelelsen og kommissoriet, så rejser det i hvert fald nogle spørgsmål, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i Folketinget. Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
28. maj 2017 15:30

Det er ikke kun her i landet, der er forvirring om forfatningskommissionen, der skal forfatte det måske vigtigste dokument i landets historie.

- Derfor må jeg bare sige, at set fra min skrivebordsstol og nu her fra talerstolen, at der på nuværende tidspunkt ikke er fuldt klarhed over kommissionens arbejde, lød det tirsdag fra Lars Løkke Rasmussen under en debat i Folketinget om mulighederne for Grønlands selvstændighed.

LÆS OGSÅ Forfatningsformand bløder op

Forud for udtalelsen forklarede statsministeren til Folketinget, at han var blevet orienteret af naalakkersuisoq for selvstændighed, Suka K. Frederiksen, om forfatningskommissionens arbejde 26. april.

Statsministeren hæftede sig ved, at der i kommissoriet står, at kommissionen skal udarbejde en forfatning i to tempi - med en del kan gælde inden for rigsfællesskabet og en anden del, der kan gælde, når Grønland bliver selvstændigt.

Pressemeddelelse rejser spørgsmål

- Ifølge kommissoriet skal kommissionens udarbejde et forslag til en grønlandsk forfatning, sagde Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen forklarede også, at der var kommet modstridende meldinger fra selve kommissionen i form af den udsendt pressemeddelelse efter kommissionens første møde:

- I forholdt til det kommissorium, som er skriftligt og kommunikeret, så har der efterfølgende været holdt et møde i kommissionen, hvorfra der er udgået en pressemeddelelse, som hvis man læser pressemeddelelsen og kommissoriet, så rejser det i hvert fald nogle spørgsmål, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.

LÆS OGSÅ Uenighed om forfatningsforslag

I denne uge har kommissionsformand Vivian Motzfeldt (S) blødt op i sin retorik om kommissionens arbejde. Mandag udtalte hun til KNR, at kommissionen muligvis vil vælge den såkaldte to-tempi løsning, som er det Naalakkersuisut har besluttet, hvis løsningen viser sig at være den bedste.

Hun havde dog et klart forbehold.

- Hvis arbejdet med en forfatning indenfor Grundloven forsinker eller er forhindring for en forfatning i et selvstændigt Grønland, så skal fremgangsmåden været en anden, understregede kommissionsformanden.