Lars-Emil: Grønlandsk som førstesprog ved retssager

Folketingsmedlem Lars-Emil Johansen fra Siumut har ved udløbet af sit mandat udarbejdet et ændringsforslag til Retsplejeloven for Grønland.
14. september 2011 07:02

Forslaget skal sikre, at det grønlandske sprog bliver førstesprog i forbindelse med retssager mod grønlandske borgere, og sætte en stopper for, at grønlandsksprogede borgere fremover fortsat kan risikere at blive anklaget og dømt via dokumenter, de ikke kan læse.

Ifølge en pressemeddelelse fra Lars-Emil Johansen er forslaget færdigudformet og skulle - hvis ikke valget var kommet på tværs - være fremsat i Folketinget i oktober. Og samtidig sendt i høring hos Naalakkersuisut og Inatsisartut.

Forslaget er baseret på de skandalesager omkring manglende oversættelser til grønlandsk af anklageskrifter som blev afsløret i Radioavisen tidligere på sommeren.

Nu overgiver han i stedet forslaget til de nye grønlandske kandidater, der bliver valgt ved valget i morgen.

- Set i lyset af Selvstyret må det fra nu af være grønlandsk først - og så oversættelse til dansk bagefter, hvis der er behov for det. Alt andet er jo grotesk i lyset af Selvstyret - ud over at være hamrende uretfærdigt overfor de rent grønlandsksprogede borgere, der kommer i klemme i retssystemet, understreger Lars-Emil Johansen i pressemeddelelsen.

Demokraternes Ane Lone Bagger kalder det i en kommentar for ærgerligt at forslaget er udarbejdet så sent, at det ikke har haft en chance for at blive vedtaget, selv om valget først var blevet udskrevet i oktober.

- Men initiativet er værd at arbejde videre med, lyder det fra Ane Lone Bagger.