Landets livsgrundlag skal sikres med ny lov

Der er bred opbakning i Inatsisartut til to lovforslag, der skal beskytte havmiljøet, der udgør en vigtig føde- og indtægtskilde her i landet.
22. april 2017 11:00

Store dele af den mad vi indtager her i landet og mange af de penge landet tjener kommer fra havet. Derfor er det vigtigt at få beskyttet havet og sikre at der kan være udvikling uden at det går ud over mennesker og miljø. Det mener Naalakkersuisut, der fredag havde to nye forslag på forårsamlingen i Inatsisartut.

Det ene lovforslag gælder beskyttelsen af miljøet i de indre farvande i Grønland inden for tre sømil. Loven skal erstatte den nuværende lov, som ifølge Naalakkersuisut ikke længere er tidssvarende. Det andet forslag handler om at tilslutte sig den danske lov om beskyttelse af havmiljø, der gælder den såkaldte eksklusive økonomiske zone, som dækker det grønkandske farvand uden for 3 sømil fra kysten.

LÆS OGSÅ Danmark kan betale for større miljøforureninger

Generelt for begge forslag er formålet at få de nuværende regler til at leve op til de internationale standarder for beskyttelse. Og forslagene indeholder mange forskellige tiltag om både forebyggelse og oprydning.

 Blandt andet bliver reglerne for udtømmning af affald og  ballastvand, der kan medføre invasive arter strammet. Grønland kan bede Danmark om hjælp ved omfattende forureninger med olie og kemikalier og så kan forslaget give Naalakkersuisut mulighed for at forbyde forurenende skibe at lægge til i grønlandske havne.

LÆS OGSÅ Mere isfrit hav kan give Danmark international magt

WWF, Verdensnaturfonden bemærker desuden, at de to forslag begge giver muligheden for at indføre et forbud mod den meget forurenende tunge olie (HFO), som mange skibe sejler med omkring Grønland.

- Vi havde jo selvfølgelig gerne set, at man havde taget skridtet videre og lavet et egentligt forbud mod HFO (tung olie), men i loven har man nu muligheden for at stille nogle krav til, hvad skibene må sejle med. Og det synes vi er rigtig vigtigt, siger Mette Frost, der er seniorrådgiver i WWF. Det er dog kun muligheden for at indføre et forbud og ikke et direkte forbud, der indgår i loven. 

Begge lovforslag blev førstebehandlet fredag og her var der bred opbakning fra partierne. Alle ordførere udtrykte sig generelt positivt, især over udsigten til at få lovgivningen opdateret, så den passer til de stadigt stigende aktiviteter i farvandene i Arktis.

Dermed blev begge forslag sendt videre til behandling i frednings- og miljøudvalget.