Kvoteflygtninge til debat i Inatsisartut

På ugens sidste mødedag i Inatsisartut er der hele syv punkter på dagsordenen. Det skyldes, at forslagene om folkeafstemning om uranspørgsmålet de sidste to dage har trukket i langdrag.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Jonas Fievé
29. april 2016 10:13

Et af dagens punkter er et forslag fra løsgængeren Naaja Nathanielsen, som vil pålægge Naalakkersuisut at indarbejde muligheden for modtagelse af kvoteflygtninge til Grønland i de igangværende forhandlinger om hjemtagelsen af udlændingeområdet.

Naaja Nathanielsen erkender, at det er et følsomt emne, og at der både er politikere og borgere der er imod, at Grønland modtager flygtninge. Men det er en væsentlig debat, fremhæver hun.

Vittus Qujaikitsoq finder begrundelsen for forslaget prisværdigt.

- Når man ser flygtningestrømmene i Europa, bliver man påvirket og tænker, kan vi yde et bidrag her? skriver naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

Alligevel indstiller han, at forslaget forkastes, da det kolliderer med de igangværende forhandlinger med Danmark om overtagelse af udenrigsområdet.

Derudover skal medlemmerne af Inatsisartut kigge på fiskeriloven, da Siumuts Nikolaj Jeremiassen foreslår ændring af loven, så den vestgrønlandske reje-TAC fordeles fifty-fifty mellem det kystnære og det havgående fiskeri.

Der er også forslag om, at Naalakkersuisut til efterårssamlingen skal fremlægge en analyse af Selvstyret og Kommunernes køb af tjenesteydelser i Danmark og udlandet i det hele taget.

Analysen skal ligeledes indeholde anbefalinger til, hvordan det offentlige fremover mere målrettet kan indkøbe tjenesteydelser hos grønlandske virksomheder, så at køb af tjenesteydelser fra udlandet nedbringes. Det er et forslag, der er stillet af Partii Naleraq.

Hele dagens program kan ses på Inatsisartut.gl.