Kursusleder: Seksuelt misbrugte børn skal have lov til at være børn

Døgninstitutionen Pitu i Nuuk, som allerede har nogle års erfaring med at passe børn, som er anbragt uden for deres hjem på grund af omsorgssvigt, har valgt at bruge Marte-Meo-metoden for at hjælpe børn, som blandt andet er seksuelt misbrugt af deres nærmeste familie.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
30. november 2015 11:28

Når et seksuelt misbrugt barn bliver anbragt i en døgninstitution, kan det være svært for pædagogerne at tackle barnets behov.

- Derfor er det vigtigt, at et seksuelt misbrugt barn får lov til at være barn igen, være urimelig og råbe af de voksne uden at skulle betale tilbage med seksuelle ydelser, når de bliver anbragt i en døgninstitution.

Det siger Jette Waagner, som er psykologi- og socialrådgiveruddannet og er kursusleder for ansatte i døgninstitutionen Pitu i Nuuk.

- Det, der er meget svært for børn, der er seksuelt misbrugte, er at tackle de værste overgreb og krænkelser i deres liv, og at overgrebene og krænkelserne er foretaget af de mennesker, de elsker mest i deres korte liv, siger Jette Waagner.

Marte-Meo metoden bruges i Pitu

Marte Meo er en pædagogisk-praksismetode, der er udviklet af den hollandske pædagog Maria Aarts. Hendes fokus har været at udvikle en let tilgængelig og praktisk funderet metode, der udelukkende tager udgangspunkt i, hvad det enkelte barn har brug for i kontakten med andre mennesker for at kunne udvikle sig og være i trivsel gennem barndommen.

Og det er denne metode, Jette Waagner bruger, da hun var i Nuuk for at undervise pædagoger og lærere i Pitu.

- Jeg synes, at pædagogens vigtigste rolle er, at lære de enkelte barns udvikling at kende, så kan man får en god kontakt med det redskab. Også skal pædagogerne være gode voksne. Barnet skal tillade sig, at være et dumt barn, urimeligt barn og uopdragen barn også stadigvæk holdt meget af, siger Jette Waagner og fortsætter.

- Det er det pædagogerne også lærer ved Marte-Meo-metoden. For der handler man i udgangspunkt på, hvad barnet har brug for for at trives.

Og der er mange ting, som pædagogerne i Pitu skal tage hensyn til, siger Jette Waagner.

- Børnene skal lære at balancere imellem, at hvis de vil have nærhed og ømhed og vil kravle op på skødet af far og får den fysiske kontakt, som alle vi forældre giver vore børn, så ved de, at der nogle gange er en pris for den nærhed. Og det er rigtigt svært for barnet og giver dem traumer, siger Jette Waagner.

Hun fortæller, hvordan børn opfører sig, når de først er kommet væk fra den utrygge dagligdag, som desværre alt for mange børn her i Grønland lever under.

- Nogle børn bliver urenlige, når det først er anbragt i en institution, og de får et babysprog, fordi de går tilbage til et andet niveau. Og det er der, de skal mødes. De skal have lov til at råbe af de voksne uden at blive straffet og de skal lov til at have nærhed med de voksne uden at skulle betale med seksuelle ydelser.

Det fortæller Jette Waagner, som er psykologi- og socialrådgiveruddannet og som holder kursus for ansatte i døgninstitutionen, Pitu i Nuuk.