Kunngi arbejder videre på trods af Parkinsons

Kunster Frederik Kristensen, kaldet Kunngi, udstiller netop nu sine maleri i Katuaq. De farverige malerier gavner også kunsteren selv, der lider af Parkinsons sygdom.
Foto © : KNR
Skrevet af Nathan Kreutzmann
25. april 2017 14:24

Kunster Frederik Kristensen, kaldet Kunngi, er kendt for at lave malerier med lige linjer. Han prøvede metoden i Det Grafiske Værksted i Nuuk i 1975.

- Jeg begyndte at bruge lige linjer siden dengang, og det blev jeg ved med, fordi jeg er så glad for det, fortæller kunstneren, vis malerier udstilles i Katuaq i disse dage.

Malerierne forestiller ikke noget, en kunstform der kaldes nonfigurativ kunst.

- Det spændende er, når lærredet og farverne er klar og man ikke ved, hvad man skal male. Så maler man direkte og får idéer hen af vejen.

Blev diagnosticeret med Parkinson i 1999

Kunngis arbejde har stor kulturel indflydelse. Han har lavet mange digte, sange, tegninger og klistermærker, og han er hædret med flere kulturelle priser.

LÆS OGSÅ Tre bøger indstillet til vestnordisk børnelitteraturpris

Kunngi blev diagnosticeret med Parkinsons lidelse i 1999, og lidelsen gør at han maler langsommere, men kunsten gavner ham meget.

- Når jeg arbejder på noget, tænker jeg ikke på min lidelse. Jeg mærker den tættere på mig, når jeg ikke arbejder på noget.

- Søvn var spild af tid

Den virker længere væk, når jeg arbejder. Det gavner mig at male, fortæller han.

Og han har ikke tænkt sig at stoppe lige foreløbig

- Det var meget hårdt i begyndelse, da jeg blev syg . Jeg sagde endda, at søvn var spild af tid, fordi jeg havde så meget at lave.

Men nu ved jeg, at jeg ikke har travlt, nu arbejder jeg i ro og mag.

Kunngis malerier er udstillet i Katuaq frem til 1. maj.