Få unge går direkte videre efter efterskoleophold

OPDATERET: Det viser sig, at der er relativt få unge, som starter på et videregående skoleforløb, lige efter de er færdige med at gå på efterskole - det gælder særligt efterskoleophold herhjemme men også i Danmark.
Foto © : Arkiv
Skrevet af Apollo Jeremiassen
19. december 2014 07:26

I skoleåret 2014 og 2015 har 281 unge fået bevilget et ophold på en dansk efterskole via finansering fra Grønlands Selvstyre. Langt størstedelen af eleverne kommer direkte fra folkeskolens 10. klasse.

Selvom det grønlandske efterskoler, både i Qasigiannguit og Maniitsoq startede i 2008, har ansøgertallet til det danske efterskoler været stabilt.

Der laves ikke systematiske effektmålinger af elevernes ophold på efterskoler i Danmark og i Grønland. Men Inerisaavik har i samarbejde med Grønlands Statistik regnet lidt på, hvor mange elever der direkte starter på en uddannelse efter opholdet i Danmark og i Grønland.

Tallene viser tydeligt, at 41 procent af elever der valgte et ophold i Danmark går direkte videre med en uddannelse efter opholdet, mens 13 procent af elever der valgte Maniitsoq Efterskole går videre og 18 procent af eleverne på Villads Villadsens Efterskole går direkte videre med en uddannelse.

 

Efterskoler i Grønland er stadig nye

Inerisaavik og Grønlands Statistik skriver, at grunden til, at elever der direkte går videre med en uddannelse efter opholdet i det grønlandske efterskoler er lavere en dansk ophold er, at efterskoler i Grønland først startede i 2008.

Hvis flere unge, der vælger at går i efterskolerne, skal går direkte videre med en uddannelse, skal efterskolerne have den nødvendige information, sådan at efterskolerne har mulighed for at forberede og planlægge personligt eller fagligt, skriver Inerisaavik i deres informations- og debatblad, PI.

Selvstyret støtter årligt unges efterskoleophold i Danmark med ca. 10 millioner kroner.