Kruses isbjørneløsning: Afliv dem i byerne

Både politiet og Verdensnaturfonden henviser til Selvstyret, når der skal findes en løsning på de mange isbjørne, som skræmmer befolkningen i byer og bygder på østkysten.
Denne isbjørn er fanget som en del af kvotefangsten ved en tidligere lejlighed. Foto © : Peter Bye Andersen/Andreas Østergaard/KNR
07. oktober 2015 12:16

Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Karl-Kristian Kruse, har ikke en endegyldig løsning klar til, hvad Naalakkersuisut vil gøre ved problemet.

- Vi har arbejdet med at forhøje isbjørnekvoterne, men har ikke gjort det.

- Men når bjørnene kan aflives i selvforsvar, og når de går ind til byerne, bliver de nødt til at blive aflivet, siger Karl-Kristian Kruse til KNR.

Han understeger dog, at de først vil undersøge omfanget af problemet og, hvad der får isbjørnene til at bevæge sig ind til byerne.

Læs også Isbjørne får kommune til at kigge på affald

Imens vil de lade Verdensnaturfonden fortsætte arbejdet med isbjørnepatruljering i Ittoqqortoormiit.

- Vi skal ikke blande os i WWF's arbejde, fordi de ikke har kontaktet os.

- Vi har forhørt os, men har ikke fået svar. Derfor skal vi vurdere det, vi arbejder efter og vores kvotesætning. Vi skal finde ud af, hvordan vi skal løse problemet, siger Karl-Kristian Kruse.

Læs også Isbjørne invaderer Ittoqqortoormiit

Kommuneqarfik Sermersooq forsøger at løse den del af problemet, der handler om affaldshåndering, da teorien er, at det er dumpen, som lokker bjørnene ind i byerne.