Kruse vil ud af dansk fiskeri-greb

Der er et fiskerioprør på vej mod Danmark fra Grønland og Færøerne, skriver dagbladet Politiken.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
02. juli 2015 11:17

Ifølge avisen ønsker grønlandske og færøske ministre at genforhandle kongerigets konstruktion, så de to nordatlantiske lande i rigsfællesskabet får mere råderum til at agere uafhængigt inden for fiskeri.

Grønland og Færøerne vil gerne øge fangsten af makrel, tun og kulmule. Det samme ønsker EU og Asien. 

Det er et problem, når EU-landet Danmark fastholder at ville tale på vegne af alle de tre lande i rigsfællesskabet under møder i internationale organisationer.

Derfor er der brug for at tænke nyt, lyder det fra Grønland: 

- Vi oplever til tider modsatrettede interesser, som skaber splid mellem landene, udtaler naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse til Politiken.

Han siger endvidere, at Naalakkersuisut på det kommende rigsmøde vil foreslå, at samarbejdet i rigsfællesskabet bliver revurderet.

Læs også Dansk regering vil sætte grænser for grønlandsk grundlov

Hidtil har skiftende regeringer afvist at ændre ved princippet om, at Danmark taler på vegne af alle tre lande i rigsfællesskabet. Vurderingen har været, at det ville stride mod grundloven. 

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra statsministeren. 

Regeringens støtteparti Liberal Alliance er til gengæld med på at give Grønland og Færøerne mere selvbestemmelse over fiskeriet. Det skriver Berlingskes netavis politico.dk.