Kruse bekymret hjem fra EU-sælmøder

Karl-Kristian Kruse har i sin egenskab af at være naalakkersuisoq for fangst været på charmetur i Bruxelles, og det var der stort behov for.
Skrevet af Andrea Christiansen
21. april 2015 10:09

EU arbejder i øjeblikket med en stramning af den såkaldte Inuit-undtagelse, der gør det muligt for grønlandske fangere at sælge sælskindsprodukter.

Stramningen ventes at ville betyde, at sælskind kun kan sælges i EU, hvis sælen er fanget af fangere alene med henblik på at spise kødet fra den. Jagten skal i øvrigt ikke føre til smerte, angst eller frygt hos den jagtede sæl.

Læs også EU-kommissionen vil ændre i inuit-undtagelsen

Vores sælskindsproduktion til andre lande er derfor i fare, hvis EU vedtager at stramme op på inuit-undtagelsen til efteråret.

- Efter vores tur må jeg opsummerende konstatere, at der stadig er stort behov for oplysningskampangner om vores måde at jage sæler på.

- Det er tydeligt, at der er begrænset viden om forholdene i Grønland hos EU’s 28 medlemslande og disses flere millioner borgere, siger naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Karl-Kristian Kruse, til KNR.

 

Overbevisende film, men …
Med på sin rejse sammen med folk fra fanger- og fiskerorganisationen KNAPK havde han en fem minutter kort film, som handler om de grønlandske fangeres hverdag, og den vakte stor interesse blandet EU-medlemmernes repræsentanter.

Men ifølge naalakkersuisoq har dyrevelfærdsorganisationer stærke argumenter, og Karl-Kristian Kruse frygter, at det bliver dyrevelfærdsorganisationerne, der få det sidste ord.

- Jeg håber, at man fastholder inuitundtagelsen. Hvis ikke det sker, frygter jeg, at vores land bliver ramt hårdt, sådan som det er sket tidligere, siger Karl-Kristian Kruse.

Læs også Doris Jakobsen: Sæleksport igen truet af EU