Kritik: Grønlændere mangler i Taksøe-udvalg

​Der burde sidde grønlændere med i den ekspertfølgegruppe, som er nedsat i forbindelse med Taksøe-rapporten, påpeger IA og Alternativet i Folketinget. Peter Taksøe-Jensen og Udenrigsdirektoratet afviser kritkken.
Arktis får højest sandsynligt en større vægt i den danske udenrigspolitik i fremtiden. Derfor bør grønlændere inddrages mere i strategien bag, mener IA og Alternativet i Folketinget. Foto: Arkiv
29. april 2016 09:51

På mandag udkommer den såkaldte Taksøe-rapport, som er bestilt af Venstre-regeringen, og som vil rumme en lang række anbefalinger til Danmarks fremtidige udenrigspolitik. 

Her kommer Grønland og Arktis til at blive højt prioriteret, lyder det. Men det sker, uden at grønlændere har været siddet med i redegørelsens udformning, lyder kritikken fra Inuit Ataqatigiit og Alternativet i Folketinget i en kronik i Berlingske fredag.

- Grønlands Selvstyre har længe kæmpet for at sikre, at der er plads ved det udenrigspolitiske forhandlingsbord, når Grønland bliver diskuteret; men hvorfor det så ikke er tilfældet, når selve udenrigspolitikken skal udformes - og rekalibreres til at handle mere om Grønland? Det har vi meget svært ved at forstå.


              LÆS OGSÅ: Dansk analyse efterspørger langt større fokus på Arktis

 

IA og Alternativet efterlyser bl.a. et større fokus på befolkningen i Arktis, opbygningen af et frivilligt beredskab til søs og et mindre fokus på Rusland som et medieskabt fjendebillede i det arktiske område.

Men kritikken er helt forkert, siger Peter Taksøe-Jensen i Berlingske. Nok har ingen grønlændere siddet med i ekspertfølgegruppen, men både Grønland og Færøerne har været inviteret med til en underarbejdsgruppe om det arktiske, siger han.

Også hos departementet for udenrigsanliggender bliver kritikken afvist.

- Vi har været inddraget i en underarbejdsgruppe og har kunnet sige, hvad vi tænker os. Så må vi jo se, hvad der kommer til at stå i udredningen, siger Kai Holst Andersen, chef for Udenrigsdirektoratet.