Kritik af Thule-møde uden Grønland

Grønlands folketingsmedlemmer blev ikke inviteret til et møde i Udenrigsministeriet om Thule-sagen. Det vækker kritik fra både IA og Siumut.
Foto © : Simon Uldum
11. marts 2015 13:44

KØBENHAVN: Jeg er temmelig skuffet over den behandling, vi har fået.

Sådan siger Johan Lund Olsen til KNR, der i øjeblikket befinder sig i Washington. Her fra kritiserer han, at hverken han eller Doris Jakobsen fra Siumut var inviteret med til et møde i Udenrigsministeriet tirsdag om den omstridte Thule-sag. Et møde, hvor grønlandsordførerne fra Folketingets øvrige partier deltog.

- Det er ikke særlig tillidsskabende, at udenrigsministeren indkalder til et møde, som omhandler Thule-basen og Thulekontrakten, som jeg har været med til at igangsætte i Folketinget. Det er da helt naturligt, at Grønland skal medinddrages i sådan nogle spørgsmål, siger Johan Lund Olsen til KNR.

LÆS OGSÅ Johan Lund Olsen harm over udelukkelse fra Thule-møde

 

Et orienterende møde

Hos Siumut og IA var man bekendt med mødet, men modtog altså ingen formel invitation. Noget, som også vækker kritik fra Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen. 

- Jeg synes, det er meget uheldigt, at de ikke har været orienterede. Det gjorde jeg også udenrigsministeren opmærksom på inden mødet. Jeg vil så sige, at der jo ikke er kommet forfærdeligt meget ud af mødet. Det blev ikke truffet nogen beslutninger eller givet mandat til noget som helst, siger han. 

Dog ønsker han og andre danske partiers grønlandsordfører ikke at oplyse konkret, hvad der blev talt om på mødet - andet end at mødet var en ‘orientering’ og 'uden nyt' fra udenrigsministeren.

 

Sekretæren blev indbudt

I en mail til KNR afviser udenrigsminister Martin Lidegaard dog kritikken.

“Jeg er ked af kritikken, men jeg må samtidig være ærlig og indrømme, at jeg ikke forstår den. Jeg var i kontakt med Johan Lund Olsen, der befandt sig i Washington, før mødet. Jeg tilbød også hans sekretær at deltage,” skriver han og tilføjer:

“Mødet var for partiernes ordførere, hvor jeg gerne ville sikre mig deres opbakning til den fælles dansk-grønlandske linje. Jeg er kun optaget af én ting, og det er, at Grønland og Danmark kan stå sammen i denne sag.”

Men den forklaring køber Johan Lund Olsen ikke.

- Omkring det med at mine medarbejdere skulle være inviteret, jamen de fik fire minutter til at troppe op, før mødet skulle begynde. Det kunne de jo ikke. Det er klart utilfredsstillende. Jeg havde ellers foreslået udenrigsministeren, at mødet kunne udsættes til i morgen, hvor jeg er tilbage i København. Men det har udenrigsministeren ikke været interesseret i, og det er meget skuffende, siger han.

Hos Siumut bakker Doris Jakobsen op om Johan Lund Olsens kritik af det lukkede møde. Hun håber, at det ikke sker igen, men understreger, at hun støtter den fælles kurs mellem regeringen og naalakkersuisut i Thule-sagen.