Kort men intens træning gør godt for diabetikere

Der skal blot 10 minutters benhård træning tre gange om ugen til at give type 2-diabetikere bedre styr på de udfordringer, der følger med sukkersygen.
Skrevet af Camilla Dam
28. august 2015 06:47

Et studie ved Aarhus Universitet har påvist, at forsøgsgruppen i løbet af otte uger blev bedre til at nedbryde sukker, deltagerne tabte en stor procentdel af mavefedtet og de celler, som laver insulin i bugspytkirtlen, fungerede bedre. Det skriver videnskab.dk.

- Vi finder ekstremt store effekter på hele paletten af problemer ved diabetes.

- Det er et pionerstudie af en træningsform, som folk faktisk gider at lave, siger forskningslektor og ph.d. Per Bendix Jeppesen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet til websitet.

Læs også Grønlændere er særligt udsatte for at udvikle diabetes 2

 

Reducerer mavefedtet voldsomt
De 10 forsøgspersoner var mellem 56 og 58 år gamle, overvægtige og dyrkede slet ikke motion. Og i kontrolgruppen på 13 personer havde de samme fysiologi men uden at have sukkersyge.

Ved hjælp af den begrænsede træning i et motionscenter, hvor de varmede lidt op, hvorefter de skulle cykle med høj intensitet i et minut efterfulgt af et minuts pause i alt 10 gange for til slut at cykle stille og roligt for at køle af igen, tabte de i gennemsnit 18 procent af mavefedtet, hvilket for en forsøgspersons vedkommende var 1,6 kg mavefedt. I alt brugte de en halv time på motionscyklen tre gange om ugen.

Diabetespatienter kan ikke nedbryde sukker på normal vis, men med den lille men intense træningsform blev de bedre til at producere den insulin, som nedbryder sukkeret i kroppen.

Derudover fik forsøgspersonerne den bonus, at blodtrykket blev lavere og deres lungekapacitet blev ligeledes forbedret.

Læs også Ny pjece om motion og sundhed

Lidt men godt
Det er ikke nyt, at træning forbedrer livet for sukkersygepatienter. Det nye er derimod, at der skal så lidt træning til, når bare det er intens træning. Det kan alle overskue.

-Det mest imponerende er, at 100 procent af deltagerne møder op hele vejen. Det her studie bidrager med nogle tanker om, hvordan man kan sætte træning i gang hos folk med diabetes, siger ph.d. og postdoc på Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, Mathias Reid-Larsen.

Dermed er det bare at investere i en motionscykel og placere den foran tv-apparatet for at få bedre styr på diabetesen.