Reform af førtidspension skaber kommunal skepsis

Flere førtidspensionister skal ud og på arbejdsmarkedet. Det siger Naalakkersuisoq for familier og sociale anliggender, Martha Lund Olsen. Kommunerne er skeptiske over forslaget, da de ikke tror, der kan findes arbejdspladser, når der er høj ledighed. Formanden for det Økonomiske Råd stiller sig til gengæld positiv over for tiltaget.
06. maj 2015 18:15

Torben M. Andersen siger,-  jeg synes grundideen er en rigtig ide. Socialt, fordelingsmæssigt og økonomisk er der jo god mening i at forsøge at udnytte den arbejdsevne og ressourcer, som den enkelte har, siger formand for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen.

 

Skepsis hos KANUKOKA

Hos Kanukoka stiller direktøren sig dog anderledes skeptisk. Han kan ikke se hvordan det skal kunne gennemføres.

- Førtidspensionisterne skal jo arbejde enten i flex- eller  skånejob, og der har vi svært ved at gennemskue, hvordan vi kan skabe flex- eller skånejob i områder, hvor der er meget høj ledighed, siger direktør for KANUKOKA Hans Peder Barlach Christensen.

Oveni ved kommunerne ikke, hvilke økonomiske konsekvenser reformen får for dem.

- Der er en lang række forhold, der skal afklares, og dertil kommer også den økonomiske del af den. Om det medfører  meromkostninger for kommunernes allerede belastede økonomi eller hvordan man forestiller sig omkring det, så der er nogen ting der skal afklares.

 

Flere opgaver til sagsbehandlerne

Selve arbejdet med at revurdere førtidspensionisterne ligger hos sagsbehandlerne i kommunerne. Hans Peder Barlach Christensen mener, at de i forvejen er hårdt belastet og ikke uden videre kan påtage sig flere opgaver.

- Hvis det bare kommer som en ekstra opgave, så vil jeg så sige, der er det ikke særligt realistisk. Sagsbehandlerne sidder i forvejen og har rigeligt og give sig til.

Selv om Torben M. Andersen grundlæggende bakker op om tiltaget, så giver han Kanukoka medhold i, at de manglende sagsbehandlere i kommunerne er et problem.