Kommune risikerer at sætte sig uden for indflydelse

Hvis Kommuneqarfik Sermersooq siger farvel til Kanukoka, er det op til Naalakkersuisut, hvorvidt de vil forhandle med landets mest folkerige kommune.
23. september 2014 15:02

Kommuneqarfik Sermersooq får intet ud af sit medlemsskab af organisationen Kanukoka. Det mener IA-gruppen og den udmelding deler Demokraterne. Derfor diskuterer politikerne i landets mest folkerige kommune at melde sig ud af det fælleskommunaleorgan.

Det er dog ikke uden omkostninger, for kommunen at gå alene. Faktisk risikerer de at sætte sig selv helt uden for indflydelse.

Regning uden vært

Af Storm Ludvigsens, IA, forslag fremgår, at en udmelding vil betyde, at Selvstyret i fremtiden både skal forhandle med Kommuneqarfik Sermersooq og Kanukoka, som repræsentant for de tre øvrige kommuner. Her risikerer han dog at gøre regning uden vært.

Indenrigskontoret i Selvstyret fortæller til Radioavisen, at aftalen om kommunal løndannelse fortsat vil blive fastsat efter forhandlinger mellem Selvstyret og Kanukoka. Med mindre Inatsisartut vedtager en lovændring.

Læs også Kommunalbestyrelsesmedlem: - Kanukoka har udspillet sin rolle

Herudover er det praksis, at forhandlinger om fangstkvoter, bloktilskud, udligningsaftaler, budgetsamarbejde og andre sager alle bliver indgået efter forhandlinger mellem Selvstyret og Kanukoka.

Der er ikke nogen lov, der siger, at Selvstyret skal forhandle med en tredje part. De må, og de må lade være. Derfor vil det være op til Naalakkersuisuts velvilje, hvorvidt Kommuneqarfik Sermersooq bliver sat uden for indflydelse.

Underligt at holde udenfor

- Sådan ligger landet, men det vil være lidt underligt, at man bliver holdt uden for, men den tid den sorg, siger kommunaldirektør i udbryderkommunen, Steffen Ulrich Lynge til KNR.

Han slår dog fast, at selv om kommunalbestyrelsen skulle stemme for en udmelding, så vil den først gælde fra udgangen af 2015, så der er lang tid at forhandle i endnu.