Kommunalforsker: Sermersooqs udmelding kan svække KANUKOKA

Det vil svække KANUKOKA, hvis Kommuneqarfik Sermersooq melder sig ud af kommunernes sammenslutning, lyder det fra kommunalforsker fra Danmarks journalisthøjskole Roger Buch. Men frem for alt er en udmeldelse en protestaktion, mener han.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Sara K. Jakobsen
23. september 2014 04:03

- Der er noget, man er meget utilfreds med, og det vil man protestere over så højligt, som man kan. Men jeg vil slet ikke blive overrasket, hvis man senere vælger at fortsætte i sammenslutningen, siger kommunalforsker Roger Buch til KNR.

IA's gruppe i Kommuneqarfik Sermersooq har stillet et forslag om, at hovedstadskommunen melder sig ud af KANUNOKA.

Læs også Kommunalbestyrelsesmedlem: - Kanukoka har udspillet sin rolle

Forslaget, der blev meldt ud i fredags, er til debat i kommunalbestyrelsesmødet tirsdag kl. 14, og hvis kommunen melder sig ud, kan det have konsekvenser for landsforeningen, mener kommunalforskeren.

- Her er det jo en meget vigtig kommune, som melder sig ud af ganske få kommuner. Derfor vil det svække sammenslutningen meget i mulighederne for at forhandle med regeringen, siger Roger Buch.

 

Konsekvenser for Naalakkersuisut

Samtidig bliver det mere besværligt for Naalakkersuisut, der indtil nu har kunnet forhandle med én part, der repræsenterer samtlige kommuner. Og hvis Kommuneqarfik Sermersooq melder sig ud, skal der fremover være to eller flere kommunale parter.

- Det ville jo være mere besværligt at skulle til at forhandle med enten alle kommuner hver især eller en kommune udenfor, og så de andre i en sammenslutning.

- Det vil gøre livet sværere for regeringen, og det er jo netop det, set fra regeringssynspunkt, formålet er med at lave sådan nogle sammenslutninger, at man kan lave aftale med én part, og så har man en aftale med alle kommuner, siger kommunalforsker fra Danmarks journalisthøjskole, Roger Buch. 

Fakta

KANUKOKA har ifølge eget budget for i år indtægter fra medlemsbetalinger på knap 10,5 millioner.

 

Af dem kommer lidt over 4 millioner kroner fra Kommuneqarfik Sermersooq.

 

Kommunens medlemskontingent er dermed 38,5 procent af KANUKOKA´s samlede indtægter.