KNAPK og GE tilfreds med EU-aftalen

De to store grønlandske fiskeriorganisationer, KNAPK og GE er tilfredse med den netop offentliggjorde fiskeriaftale med EU fra 2017. Aftalen betyder færre fisk end protokollen fra 2014 lægger op til. Og det resulterer i færre penge til Landskassen.
Foto © : KNR Malik Brøns
06. december 2016 17:23

Mens tonen hos GE er mere afdæmpet, håber KNAPK, at grønlandske fiskere nu kan fange flere fisk.

- Både KNAPK og GE har i de sidste fire-fem år forsøgt at fortælle selvstyret, at det vil være mere til gavn for Grønland, hvis rederierne her i Grønland selv fiskede de kvoter, siger Petrus Billmann, direktør i KNAPK.

Europæiske fiskere må fange færre rejer og rødfisk i grønlandske farvande, men de må til gengæld fange flere torsk.

Selvom der er jubel hos KNAPK, er tonen hos GE dog mere afdæmpet.

- Jeg tror ikke, at vi får mere, fordi dér hvor de får færre, er fordi, at der er færre fisk, siger Henrik Leth.

Med aftalen får EU-fiskerne færre fisk at fange, og det er derfor aftalt mellem grønland og EU, at Grønland til næste år får 17 millioner kroner mindre for fiskene. 

LÆS OGSÅ Færre grønlandske fisk til EU i 2017

Henrik Leth ser dog gerne ligesom KNAPK, at Grønland selv fanger de fisk, EU's fiskere får lov til gennem aftalen. Grønlandske fiskere lægger flere penge i landets pengekasser og i husholdningerne, mener han.

- Så derfor kan man sige, at hvis man nu kan få grønlandske fiskere til at fiske det, og det er der kapacitet til, så vil vi faktisk få en større indtægt i landet både i landskassen og i privatøkonomien rundt omkring, siger Henrik Leth.

Aftalen for i år betyder, at Grønland får 95 millioner kroner for salg af fiskerettigheder til EU.  EU's budgetstøtte til Grønland bliver uforandret i forhold til protokollen, hvor EU i udgangspunktet betaler 22 millioner kroner.