Klimaforandringerne bliver dyre for flere bygder i Alaska

Flere bygder i Alaska bliver nu nødt til at bestemme, om de skal flytte hele deres bygd til et andet sted, for at undgå at blive oversvømmet fordi isen smelter og vandet stiger.
Præsident Obama fløj over den lukningstruede bygd Kivalina, da han var i Alaska for to år siden, for med egne øjne at se klimaforandringernes konsekvenser Foto © : Flickr Creative Commons
30. november 2016 08:46

Ialt er der 31 bygder og byer i Alaska som kan blive direkte truet af klimaforandring og som sikkert vil blive oversvømmet inden 2030.

Blandt dem der forventes at blive hårdest ramt er fire Inupiaq bygder.

Præsident Obama fløj over den lukningstruede bygd Kivalina, da han var i Alaska for to år siden, for med egne øjne at se klimaforandringernes konsekvenser. Kivalina ligger med sine 300 indbygger på en lille landtange. Bygden har besluttet sig til at flytte til et højere beliggende sted, men skal nu først finde pengene, for det anslås at ville koste lige ved en milliard kroner at flytte hele bygden

En anden inupiaq bygd, Shaktoolik, der ligger vest for Nome, helt ude ved bredden af Bering Strædet, har til gengæld besluttet at blive hvor de er, og kæmpe for at beholde deres traditionelle bygd.

Uanset det, vil der helt sikkert komme Inupiaq klimaflygtninge i de kommende år, ligesom andre steder i verden.