Klimaforandringer kan påvirke turismen

Formålet med EU’s præsidents besøg her i landet er, at han skal se klimaændringens indvirkning på Grønland med egne øjne. Det er der gode muligheder for i Ilulissat, som i høj grad har oplevet effekterne af den globale opvarmning.
world of Greenland i Ilulissat
world of Greenland i Ilulissat Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
18. maj 2016 06:49

Det fortæller World of greenland, som derfor er glade for det øget fokus fra EU.

- Det synes jeg er meget positivt, at der kommer fokus på det. Der er selvfølgelig klimaforandringer i hele verden, men her i Ilulissat kan man virkelig se dem, det er meget håndgribeligt, siger Rikke Abraham Callesen, som er guide i World of Greenland, der arrangerer udflugter i Ilulissat.

Tidligt forår stopper hundeslædekørsel

Helt konkret har man mærket følgerne af, at foråret er kommet tideligt til byen men også, at vinteren ikke har været så kold i år.

- For eksempel har vi måtte sige nej til og aflyst mange hundeslædeture den sidste måneds tid. I modsætning til sidste år, hvor vi kunne køre længere tid.

Hver dag i højsæsonen sejler de mellem 35 og 70 personer til Eqip Sermia ”den kælvende bræ”, som ligger 80 kilometer fra Ilulissat, men hvert år har trækker gletsjeren sig længere og længere tilbage.

- Lige nu ved vi ikke, hvor længe, vi kommer til at have ture derop, hvor man kan se gletsjeren. Nogle forskere siger et par år, andre siger 20 år.   

Afhængig af turismen

I Ilulissat lever man i høj grad af turister, så derfor det ifølge Rikke Abraham Callesen vigtigt, at der komme mere fokus på de menneskeskabte klimaforandringer, før det er for sent. 

- Jeg synes det er vigtigt at vise denne her smukke natur og få folk til at tænke, at det ikke nødvendigvis er noget, der vare ved, siger Rikke Abraham Callesen fra World of Greenland.