Kleist: Svært at undgå gråzoner i udenrigspolitisk kurs

Grønland og Danmarks forskellige håndteringer af udenrigspolitiske sager skaber forvirring i udlandet, mener Kuupik V. Kleist. Men hvis Rigsfællesskabet skal tages alvorligt som en ‘arktisk nation’, må Danmark styrke sit engagement i Grønland.
27. januar 2015 17:01

Danmark og Grønland skaber forvirring på den internationale scene, når de to lande i flere og flere sager handler selvstændigt - selv om de på papiret er én nation. 

Sådan lyder en af konklusionerne i analysen “Till Kingdom Come?” af Alexander Hviid, kandidat i statskundskab, med tilknytning til Forsvarsakademiet.

Læs også Forsvarsrapport: Uklar rollefordeling i Rigsfællesskabet

En konklusion, som forhenværende formand for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist (IA), er enig i.

- Dels er relationerne mellem Grønland og Danmark jo på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område sket ved praksis mere end på skrivebordet ved, at man ved givne og konkrete lejligheder jo har forhandlet sig frem til nogle løsninger, som begge parter har kunnet være tilfredse med.

- I hvert fald nogen lunde. Måske lige bort set fra den verserende sag omkring Thule (servicekontrakt-udbuddet på Thule-basen, red.), siger han til KNR.

Særaftale batter ikke

Kuupik V. Kleist understreger dog, at der naturligt opstår gråzoner i forhold til, hvad Danmark og Grønland hver især har af udenrigspolitiske interesse- og ansvarsområder. 

Det sker, da internationale aftaler typisk bliver indgået mellem nationer uden større hensyn til selvstyrende områder. Derfor vil der formentlig stadig opstå forvirring i udlandet, selv om Grønland og Danmark skulle lave en særlig aftale om rollefordelingen i den internationale kurs.

- Hvis man skal gøre sig håb om en mere kontant regulering af området, må man løfte det til internationalt niveau og ikke kun mellem Grønland og Danmark.

- Der vil forvirringen på det internationale niveau jo stadig eksistere, fordi Grønland stadig ikke er en stat. Det vil jeg mene var en mundfuld, som var lidt for stor at tage bare mellem Grønland og Danmark, siger Kuupik V. Kleist.

Danmark bør styrke sit engagement i Arktis

Ifølge Alexander Hviid bør Danmark frem for alt styrke sit engagement og sit forhold til Grønland, hvis Danmark over for andre lande skal tages seriøs som en arktisk nation, mener han.

Læs også Danmark vil skære i forsvarsbudgettet

Og det bakker Kuupik Kleist op om.

- Det er jeg helt enig i. Man kunne måske teoretisk forestille sig, at det vil Danmark ikke. Så vil der jo opstå et vakuum - et tomrum - som ville skulle udfyldes af nogen under alle omstændigheder, da Grønland jo ikke er en stat i statsretlig forstand. Derfor bliver det svært for Grønland at indgå aftaler på egen hånd. Det er jo stater, der indgår aftaler. Så jeg er helt enig i, at engagementet skal styrkes.