Kim Leine: Kjærgaard mangler argumentation

Historikeren Thorkild Kjærgaards udtalelse om, at Grønland aldrig har været en koloni, får nu også hård kritik af forfatteren Kim Leine.
02. februar 2015 07:01

KØBENHAVN: Grønland har været en koloni under Danmark. 

Sådan lyder det fra forfatteren Kim Leine, der i en kronik i Jyllands-Posten fredag og lørdag slår igen mod historikeren Thorkild Kjærgaard fra Ilimatusarfik. I efteråret udtalte han, at Grønland aldrig har været en koloni under Danmark, men at grønlændere og danskere nærmere har været ligestillede landsmænd gennem historien. 

Men den udtalelse slår Leine under overskriften ““Landsmænd? I don’t think so…” igen mod:

- For det første har jeg ikke fundet nogen definition hos Kjærgaard på, hvad en kolonitid er - altså hvad en kolonisering er, siger Kim Leine til KNR og fortsætter:

- Jeg synes, at han for entydigt fokusere på en historisk teknikalitet, som skal bevise, at kolonitiden ikke har fundet sted.

Mange beviser på kolonitiden

I kronikken henviser Kim Leine til en anden historiker, Søren Rud, som har denne definition på koloni-begrebet: “En kultur der, under foregivende af at være laverestående, administreres af en fremmed nation.”

Leine opremser også en række eksempler som bevis på kolonitiden, herunder at Grønland tidligere havde to retssystemer - ét for grønlændere og ét for danskere - og at  Grønland i omkring 180 år ikke havde råderet over landets egne naturressourcer.

- Hvis nogen forsøger at nedgradere det, så - ja, så virker det jo som endnu et overgreb mod grønlænderne, synes jeg, siger Kim Leine.

Enige om farvel til skyldfølelse

Selv om historikeren og forfatteren også er uenige om Forsoningskommissionens berettigelse, er de dog enige i, at Grønland og Danmark bør lægge anklager og skyld for fortidens gerninger bag sig.

- Jamen jeg er fuldstændig enig med ham i - hvis jeg ellers har forstået ham ret - at vi har brug for et opgør med vores skyldfølelse. Den skyldfølelse der, som jo er bagudrettet og derfor lammende, synes jeg skulle skiftes ud med eftertænksomhed over, hvad der er sket, siger Kim Leine