Kielsen vil have alle til at hjælpe i kampen mod plastik i havene

Naalakkersuisoq for mijø og natur, Kim Kielsen, opfordrer både borgere, naalakkersuisut og kommunerne til at gøre noget ved det store problem med plastikaffald i havene omkring Grønland.
Affald fra havet i Nuuk Foto © : Jakob Strand
08. november 2017 09:43

Affaldet flyder i havene omkring Grønland, og langt hovedparten stammer fra os, der bor her i landet. På den baggrund sender Kim Kielsen en opsang til alle her i landet om at blive bedre til at tage sig af skrald og affald, inden det ender i havet.

Ansvaret for at håndtere affaldet ligger i første omgang hos kommunerne, og de skal leve op til deres ansvar, fortalte Kim Kielsen tirsdag aften i Qanorooq.

- Affaldsplanerne skal laves, og det er her, vi skal forsøge at skabe udvikling. Plastik og andet affald skal afleveres og genbruges, siger han.

LÆS OGSÅ Det flyder med plastik i de grønlandske farvande

Men kommunerne kan ikke løfte opgaven alene. Kielsen vil også have landets borgere til at tage ansvar for, at mængden af affaldet i havene bliver nedbragt.

- Vi har skraldespande. Brug dem, og når vi støder på affald i naturen, så skal man saml det op og smid det i en skraldespand.

Han mener, at de voksne bør kigge på, hvordan børnene håndterer affald og skrald.

- Når man beder børn om at gøre noget, så gør de det, og de bringer også budskabet videre til deres forældre. Men nogle gange hører vi voksne ikke efter og følger blot vores gamle vaner og smider ting ud, som vi altid har gjort.

Og til sidst får virksomhederne her i landet også en opsang fra Kim Kielsen.

- De skal smide emballage og andet affald ud og skaffe sig af med det på den rigtige måde.

Kim Kielsen oplyser, at Naalakkersuisut er i gang med at forberede et lovgrundlag for en miljøfond, men han kan ikke sætte en dato på, hvornår den bliver sendt i høring.