VIDEO Kielsen kalder sig bastard af Rigsfællesskabet

Grønlandske selvstændighed er ifølge Kim Kielsen ikke enden på Rigsfællesskabet - tværtimod er det faktisk en forudsætning for et sundere og mere ligeværdigt forhold, sagde han under sin tale på Socialdemokratiets partikongres.
- Jeg er det som jeg kalder en ægte bastard. En krydsning mellem Danmark og Grønland. Kærligheden mellem de to folk, sagde Kim Kielsen. Foto © : Socialdemokratiet
25. september 2016 16:48

Formand for Siumut og Naalakkersuisut, Kim Kielsen, var blandt talerne på Socialdemokratiets kongress i Aalborg. Her forklarede han det danske partis formand lidt om grønlandsk humor, og han talte om investeringer i Grønland og behovet for uddannelse og forurening efterladt efter militærbaser.

Kim Kielsen fremlagde ligeledes sine og Siumuts tanker om fremtidens Rigsfællesskab, som de mener skal formes efter modellen Free Association.

- I Siumut har vi siden partiet blev stiftet kæmpet for at gøre Grønland selvstændigt. Men samtidigt har vi også sagt, at et selvstændigt Grønland har også brug for gode venner og tætte samarbejdspartnere.

- Rigsfællesskabet kan være en af mulighederne. Mange tror, at et selvstændigt Grønland er Rigsfællesskabets modsætning. Selv mener jeg, at et selvstændigt Grønland er en forudsætning for at Rigsfællesskabet kan bestå, sagde Kielsen.

Kielsens definition på en grønlænder

Kim Kielsen gjorde klart, at selvom hans mor er dansk, så er han fuldt ud grønlandsk. Det at være grønlænder handler nemlig om en følelse inden i, slog Naalakkersuisut-formanden fast.

- Jeg er det, som jeg kalder en ægte bastard. Jeg er en krydsning mellem Danmark og Grønland. Kærligheden mellem de to folk. Jeg har en dansk mor og grønlandsk far.

- Så selvom min mor bor her i Danmark, er der ikke nogen tvivl om, at jeg er grønlænder, og det er helt ind til ben og marv. Det er en følelse, man har dybt inde i sin sjæl, og det er ikke noget du selv bestemmer. Det er en følelse af at være, hvor du hører hjemme, sagde Kim Kielsen.

Hilsen til partifælle

Endeligt sendte Kielsen også en hilsen til Lars-Emil Johansen, Siumut, som i anledning af sin 70 års fødselsdag har kritiseret Kielsen for at glemme kampen for selvstændighed.

Han slog fast, at målet er, at Grønland skal kunne indtage sin plads i verdenssamfundet, som et fuldgyldigt medlem.

- Men igen; det er ikke i dag og heller ikke lige i morgen. Nogen har ellers sat dato på, og nogle ville gerne gøre det, da de fyldte 70, sagde Kim Kielsen og fortsatte.

- Vi kører lige så stille i den rigtige retning med jævn fart og blikket fast rettet mod målet. Jeg gør det ikke for min egen skyld, jeg gør det for de næste generationsers skyld, sagde Kim Kielsen.

Se talen her: