Folketingsvalg 2015 To kandidater ønsker dobbeltmandat

Jens-Erik Kirkegaard fra Siumut og Partii Naleraqs Per Rosing-Petersen er klar til et såkaldt dobbeltmandat, hvis de bliver valgt. De øvrige kandidater afviser ideen.
Foto © : Camilla Dam/KNR
17. juni 2015 16:17

Når du torsdag skal sætte dit kryds på stemmeseddlen, er der to kandidater på den, som gerne vil beholde deres Inatsisartut-poster, hvis de bliver valgt til Folketinget.

Det drejer sig om Jens-Erik Kirkegaard fra Siumut og Partii Naleraqs Per Rosing-Petersen, der er klar til et såkaldt dobbeltmandat. De øvrige kandidater afviser ideen.

Per Rosing-Petersen sagde under KNRs vælgermøde i weekenden, at han vil prøve dobbeltmandatet og den medfølgende arbejdsbyrde af, hvis han blev valgt.

Læs også Delte meninger om dobbeltmandater

Jens-Erik Kirkegaard siger, at hans partifæller og tidligere folketingsmedlemmer, Lars-Emil Johansen og Doris Jakobsen har anbefalet ham at få dobbeltmandat.

De mener - ifølge Kirkegaard - at det er en fordel for en grønlandsk politiker at have et ben i begge lejre. Det vil give ham bedre viden om grønlandske forhold - noget han kan bruge aktivt i folketingsarbejdet, forklarer Kirkergaard.

Det er ikke første gang, at grønlandske politikere ønsker dobbeltmandat. Kuupik Kleist, Lars-Emil Johansen og Juliane Henningsen har blandt andre haft det.

Læs også Juliane Henningsen: Jeg har klaret mit dobbeltmandat fint

Dobbeltmandatet giver som navnet lyder dobbelt op på arbejde - men det giver også dobbelt op på løn.

Et grønlandsk folketingsmedlem skal årligt modtage 765.127 kroner før skat, inklusive skattefrie tillæg, viser tal fra folketinget.dk

Inatsisartutlønnen er 487.977 kroner før skat om året. Det viser tal fra Inatsisartut.gl

Alt i alt en løn på 1.253.104 kroner.