Forsvarsminister: Kampfly kan blive nødvendige i Grønland

Det kan blive nødvendigt at udstationere kampfly i Grønland, fordi russiske fly i fremtiden ser ud til at kunne nå Grønland, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).
For nyligt indkøbte den danske stat nye kampfly af mærket F-35. Nogen af dem kam i fremtiden blive nødvendige at placere i Grønland for hurtigere at kunne beskytte Grønlands luftrum, mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Foto © : Rennet Stowe/Flickr Creative Commons
20. maj 2019 08:22

Det skriver Berlingske.

Rusland er i gang med at bygge baser i Arktis, hvor blandt andet kampfly skal være på Nagurskoye-øen øst for Svalbard – cirka 1.000 kilometer fra Grønland.

Herfra vil russiske fly kunne flyve over Grønland og for eksempel Pituffik. Og det tager forsvarsministeren bestik af.

LÆS OGSÅ Folketinget sender flere penge til Forsvaret

- Vi kan jo ikke tolerere krænkelser af det danske territories luftrum. Vi er nødt til at hævde vores suverænitet, ligesom vi er nødt til det over Danmark og i Østersøen, når vi oplever russiske krænkelser. Vi skal agere på ganske samme måde i Grønland, siger han.

I dag har Forsvaret hverken fly i Grønland, der hurtigt kan afvise russiske fly, hvis de krænker grønlandsk luftrum, eller et operationscenter til at koordinere et forsvar af luftrummet over Grønland.

LÆS OGSÅ Danske kampfly skal beskytte Island

I 2016 besluttede Folketinget dog at øge overvågningen af Grønland med hjælp af satellitter.

Siden 2013 har danske kampfly ifølge Berlingske afvist russiske kamp- eller bombefly hele 184 gange i eller tæt på dansk luftrum.