Kæmper imod olieudvinding

30. januar 2005 12:40

En gruppe inuitter og indianere fra Alaska er i disse dage på Hawai, for at protestere mod Bush-regeringens plan om olieudvinding i en naturpark i Alaska. Her prøver de at få befolkningen til at skrive modstands breve til øens to senatorer, der vil stemme for Bushes forslag.

De to senatorer fra Hawai er blevet overbevist om at olieudvinding i Arctic National Wildlife Refuge, som nationalparken hedder, kan skabe jobs nordpå. Men det er ikke risikoen værd, mener de indfødte fra Alaska.

De er nemlig bange for at planerne om at udvinde olien både til havs og på land vil gå ud over det rige dyreliv i nationalparken. Olieudslip kan have en destruktiv virkning på rensdyrbestanden, og på hvaler, sæler og havfugle.

Samtidig mener mange modstandere i Alaska, at olieudvindingen ikke vil nytte noget foreløbig. Det vil tage årevis, før olien flyder, og når den gør, vil det være i mængder, der ikke kan påvirke verdens-markedet. Så hellere satse på vedvarende energi, er argumentet.

Planerne om at udvinde olie i naturreservatet dukkede første gang op, da USA i kølvandet på 11. september blev interesseret i at frigøre sig fra afhængigheden af olien fra den arabiske verden.