FN-generalforsamling Justin Trudeau sagde undskyld til de oprindelige folk

Canadas premierminister Justin Trudeau holdt en overraskende tale ved FNs generalforsamling i torsdags. Her gav den canadiske premierminister nemlig en undskyldning til oprindelige folk.
Justin Trudeau Canadas premierminister Foto © : © Office of the Prime Minister (2015)
24. september 2017 11:53

Fra talerstolen i FN-bygningen i New York udtalte Justin Trudeau, at kolonitiden for inuit, indianere og métis har været en periode med ydmygelse, mishandlinger og forsømmelse, og at det er noget som Canadas oprindelige folk stadig oplever i dag.Trudeau nævnte blandt andet reservater, hvor folk endnu ikke kan drikke vandet.

Desuden talte han om den negative indflydelse, som de nu lukkede kostskolerne har haft for oprindelige folks børn, som den dag i dag stadigvæk er meget påvirket af tiden på kostskolerne.

Trudeau omtalte også det store problem med de mange selvmord blandt de unge hos mange oprindelige folk. Og udfordringerne med at de unge stadigvæk skal tage langt væk fra deres hjemsteder, for at få en god uddannelse.

Han sagde videre, at Canada endnu er et ungt land og, at der derfor er meget, der stadig kan gøres for at udrydde kolonitidens problemer.

Samtidig slog Trudeau fast, at Canadas forsøg på forsoning er noget, der bør inspirere andre lande i deres forhold til deres oprindelige folk.

Trudeau understregede yderligere, at Canada er dedikeret til fuldt ud at implementere FNs erklæring om oprindelige folks menneskerettigheder. Det nordamerikanske land er dermed blandt de få lande, som officielt har lovet det.

Selvom det var en noget uventet og overraskende tale, så er Trudeau dog efterfølgende blevet kritiseret, fordi han i talen ikke angereb hverken den amerikanske præsident Trump eller Nordkorea.