Julemanden sender stadig breve med postvæsenet

Selvom Qaasuitsup Kommunia tilbage i 2011 havde planer om, at julemanden skulle gå online gennem hjemmesiden santa.gl indenfor en nærmere fremtid, virker hjemmesiden ikke endnu.
Julepost
Skrevet af Laura Aggernæs
15. december 2014 06:10

Julemandens primære kommunikationskanal er derfor fortsat fortrykte postkort, som en 9. klasse i Uummaanaq hjælper Julemanden med at sende ud til børn og voksne i hele verden.

- For to år siden var det en skole i Ilulissat, der havde opgaven, og de ville så gerne sende den videre rundt i landet, sikkert her til Uummaanak, fordi julemanden kommer herfra, og vi sagde selvfølgelig ja til opgaven, fortæller Tim Arnoldi, der er klasselærer for 9. klasse på Atuarfik Edvard Kruse.

 

Læs også Julemanden til salg

 

Over 5000 breve sendt af sted

I alt modtager skolen 15-20 postsække med omkring 10.000 breve om året.

Sidste jul sendte klassen over 5000 postkort af sted til lande så fjerne som Australien, Hviderusland, Taiwan og Kina. Og i år har eleverne allerede sendt over 2600 postkort af sted.

Skoleklassen bruger cirka 60 timer om året på opgaven. Og hos eleverne er initiativet populært.

- Jeg kan rigtig godt lide at skrive breve til mange forskellige, og det mest spændende er, at læse hvad folk har skrevet til julemanden, fortæller 14-årige Johannes Jensen, der har været med til at besvare julemandens post for første gang i år.

 

Læs også Ønsketræet giver dig igen mulighed for at glæde et barn

 

Et ønske om fred

Brevene kommer fra både børn, unge og voksne.

- De asiatiske unge, der skriver, er mellem 20 og 25 år, og det synes vores børn er vældig sjovt, for de er jo ældre end eleverne, siger Tim Arnoldi.

Mens breve fra Danmark typisk er fra mindre børn, der sender sutter, legetøjskataloger og ønskelister, er breve fra Asien som oftest fra unge eller voksne, der skriver om deres ønsker for fremtiden til julemanden.

- De ønsker sig en god uddannelse, en god kæreste, et godt job i fremtiden eller et godt liv for deres familier, og jeg lagde mærke til en fra Sydkorea, der skrev, at hun meget gerne ville have fred med nabolandet i Nordkorea. Det var hendes ønske til jul, siger Tim Arnoldi.

- Er det ikke lidt at snage, når man læser julemandens post?

- Jo det kan man godt sige. Men nu har julemanden givet os opgaven, og vi skal jo løse den. Og vi er gode i at sortere i posten, så de mere personlige ting ikke kommer videre, siger Tim Arnoldi.

 

Læs også Enige julemænd: Julemanden er fra Grønland

 

Penge til studietur

Det er fortsat kommunen, der betaler for frimærker og kort. Derudover modtager klassen et bidrag på et sted mellem 12-15.000 kroner per år for hjælpen.

-  De skal på studietur til Danmark her til foråret, og det koster rigtigt mange penge fra Uummannaq. Så det er et led i den indsamling, at vi har sagt ja til opgaven med at sende julepost ud, siger Tim Arnoldi.

I 2011 brugte Qaasuitsup Kommunia 125.000 kroner på at besvare julemandens post.

Det tal er faldet kraftigt nu. Således oplyser kommunen at de hidtil i år har brugt kun 17.000 kroner på porto til Julemandsbreve.