Jollefisker-venlige politikere skyld i tomme fabrikker

Det er med baggrund i en forfejlet fiskeripolitik, at det er blevet nødvendigt at hente kinesere til landet.
Foto © : Forsvaret
Skrevet af Mads Pedersen
28. oktober 2016 12:05

Den melding kommer fra KNAPK og GE, der knap nok når, at ønske Hans Enoksen tillykke med udnævnelsen til naalakkersuisoq for Fangst og Fiskeri, før de kommer med et budskab til ham. Der er brug for stabilitet og kontinuitet i fiskeri politikken, lyder det fra organisationerne. 

- Vores lykønskning ledsages af et stort håb om mere politisk kontinuitet på posten, efter at fem fiskeriministre på blot fire år, skriver KNAPK-formanden Henrik Sandgreen og GE-formanden Henrik Leth i en fælles pressemeddelelse.

Fiskeriet er landets bærende erhverv, og nu er politisk ro og stabile rammebetingelser for fiskeriet afgørende for, at fiskeriet i de kommende år forbliver både økonomisk og biologisk bæredygtigt, skriver GE og KNAPK.  

Fejlagtig fiskeripolitik

Organisationerne mener, at det at Royal Greenland vil hente 30 kinesere med det formål at de skal arbejde i fabrikkerne sker på grund af en fejlagtig fiskeripolitik.

I de senere år har Naalakkersuisut udstedet mange licenser til nye fiskere, især inden for fiskeriet efter hellefisk. Og det er en fejlslagen politik, lyder det. 

- Det betyder, at der er færre mennesker til at bearbejde fisken på land, og kutterne har fået svært ved at hyre den nødvendige besætning. Aktørerne i fiskeriet, organisationerne og arbejdsmarkedets parter har længe advaret om denne risiko, siger Henrik Sandgreen og Henrik Leth. 

- Det fører til dårlig økonomi hos fiskerne, øgede omkostninger for fiskeindustrien og en svækkelse af beskæftigelsesmulighederne på land, fordi produktionen ikke kan fungere hensigtsmæssigt. Mangel på arbejdskraft på landanlæg forringer indhandlingsmuligheder og fører til krav om indsættelse af indhandlingsskibe, skriver de videre. 

Med andre ord ønsker GE og KNAPK, at der sættes stopper for ukritisk licensuddeling til nye fiskere. 

Den nu forhenværende Naalakksersuisoq for fiskeri, Nikolaj Jerimiassen har også erkendt at man ikke kan blive ved med at give licenser til personer, som vil være jollefiskere. Han gjorde det dog også klart at han ikke ønskede at der skulle være færre jollefiskere.