Jakob Janussen: Lavere stemmeprocent skyldes politikerlede

Selvom der i dag i kraft af Selvstyrets indførelse må siges at blive afholdt et særligt valg til Landstinget, var stemmeprocenten klokken 17 betydeligt lavere i vores 4 største byer end ved det forrige landstingsvalg i 2005.
Qinersineq Foto © : KNR
02. juni 2009 16:37

I Sisimiut var valgprocenten 8,9 procent lavere end ved sidste valg. Den tendes kalder KNRs valgkommentator Jakob Janussen for selvforskyldt, fordi blandt andet modsatrettede budskaber under valgkampen har været med til at bringe vælgerne i tvivl.

Det er påfaldende, at stemmeafgivningen i Sisimiut, Ilulissat og Nuuk er blevet så markant lavere i forhold til sidste valg, selvom Qaqortoq ser ud til at holde nogenlunde samme stemmeprocent som ved sidste valg, siger Jakob Janussen. Det kan efter valgkommentatorens opfattelse forklares på to måder:

- Den ene forklaringsmodel er, når vælgere der er blevet udsat for modsatrettede holdninger og synspunkter. Og en anden måde at forklare tendensen på er de personer, som har været i fokus under valgkampen. De kandidater har skabt en vis politikerlede. Og det tror jeg har været medvirkende til at mange vælgere er stået af.

Det hører også med i billedet, at der under selve arbejdet i Landstinget forud for valget har været en tendens til at gå bort fra 'det store linjer' til fordel for herefter at have improviseret sig fra sag til sag. Det har ganske givet også været med til, at en del vælgere ikke kan se sammenhængen i det arbejde Landstinget udførte, mener cand. scient. pol. Jakob Janussen.