Isortaq Trawl skal betale millionerstatning efter ødelagte søkabler

Virksomheden Isortaq Trawl skal betale knap ti millioner i erstatning til Tusass, efter en af deres trawlere påsejlede et søkabel tilbage i 2019.
Tusass har fået fuldt medhold i erstatningssag for ødelagte søkabler. Foto © : Flickr Creative Commons
22. april 2024 11:41

Godt 8,2 millioner kroner plus sagens omkostninger.

Det er regningen til Isortaq Trawl, der nu er dømt i Grønlands Landsret til at betale erstatning for de ødelagte søkabler tilbage i 2019.

Det var nemlig en af deres trawlere, der kom for tæt på søkablet 30 kilometer syd for Sisimiut tilbage i januar 2019, og som derfor rev kablet over.

Det har Tusass fået rettens ord for, og teleselskabet fik fuldt medhold i sagen, der var for Grønlands Landsret 25. marts i år.

Derfor skal Isortaq Trawl betale hele 9,7 millioner kroner i erstatning plus renter og sagsomkostninger, oplyser Tusass til KNR.

Sagen er lukket

Tusass sagsøgte trawler-selskabet for skaderne, fordi det er ulovligt at trawle i 200 meters afstand af kablerne, der ligger på bunden af havet. De er afmærket på søkortene. 

- Søkablets positioner kan således til enhver tid spottes af de skibe, der sejler i området, lød det i stævningen fra Tusass, da de sagsøgte Isortaq Trawl.

Isortaq Trawl ankede dog beløbets størrelse efter kredsrettens afgørelse, og betalte kun 1,3 millioner, som de mente, var deres part af sagen.

Skaden på kablet betød, at borgere på strækningen fra Sisimiut til Upernavik kæmpede med meget langsomt internet helt frem til midten af april, som KNR tidligere har fortalt.

Den meget lave hastighed skyldes, at internetsignalet gik igennem radiokæden, og det skabte en flaskehals.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra direktør i Isortaq Trawl, Sofie Sandgreen, efter dommen i Landsretten, men hun ønsker ikke at kommentere.

- Landsretten har dømt, og sagen er ude af verden for os, siger hun kort.

8,2 millioner er mange penge, har I betalt dem til Tusass?

- De er betalt, og sagen er ude af verden for os, gentager hun.

Mere lykkedes det ikke at få ud af direktøren.

En ulykke kommer sjældent alene

Søkabelbruddet syd for Sisimiut var blot et ud af tre brud over en periode på tre måneder omkring årsskiftet til 2019. De to andre brud skete nord for Sisimiut og på kablet mellem Qaqortoq og Nuuk.

Den samlede regning for de tre brud lyder på 71,6 millioner for Tusass, der står med regningen, når kablerne bliver beskadiget.

Men nu har virksomheden altså fået 9,7 millioner af det beløb dækket af Isortaq Trawl på grund af udfaldet i  Grønlands Landsret