Islandsk succes med alkoholforebyggelse skal bruges i Grønland

Unge mennesker i Island drikker mindre takket være målrettet indsats på området. Naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain (IA) og Doris J. Jensen været i Island i sidste uge for at høre om projektet Youth Europe
Foto © : KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
05. december 2017 07:12

Jón Sigfússon, der er hovedansvarlig for projektet fortæller, at det handler om, at identificere de forskellige faktorer, der kan øge eller nedsætte risikoen for, at de unge begynder med at drikke - og så arbejde konkret med det.

- Vi forsøger at påvirke de unges omgivelser såsom, forældrefællesskabet, miljøet på skolerne og udbuddet af fritidsaktiviteter, siger han. 

En stor del af arbejdet består i at opdrage forældrene og lære dem, hvad der hjælper til at forbedre børnenes levevilkår. 

- Det, vi har lært forældrene, er blandt andet, at det er meget vigtigt, at børnene ikke hænger på gaden sent om aftenen. De lærer også om vigtigheden af at være sammen med deres børn, fortæller Jón Sigfússon, der også er forsker på Icelandic Centre of Social Research and Analysis (ICSRA)

Jón Sigfússon står i spidsen for Youth Europe 
jon_sigfusson

Han fortæller, at forældrene tilbringer meget mere tid med deres børn i dag end for 20 år siden. Det er blandt andet køleskabsmagneter og postkort, der er med til at huske børn og forældre på de gode vaner - og det virker altså, fortæller Jón Sigfússon. 

Når det kommer til fritidsaktiviteter, handler det ikke om, hvilken type aktiviteter børnene deltager i men simpelthen om, hvor velorganiseret aktiviteterne er, og hvorvidt de er under opsyn af voksne. I Island har man indført et tilskud på 430 euro pr. barn til brug på fritidsaktiviteter. Pengene er ikke noget, man skal søge om at få. De er der til alle, fortæller Jón Sigfússon.

Download information om projektet HER