Islandsk parti vil indføre restriktioner for turister

2016 bliver rekordår for turismen i Island. Men det er ikke alle, der er glade for den udvikling.
Foto © : Tanya Hard/Flickr Creative Commons
Skrevet af Inge S. Rasmussen
24. oktober 2016 14:30

Amerikanske turister har for alvor bidt mærke i Island. Ved udgangen af september havde mere end 325.000 amerikanere besøgt vulkanøen i år. Og det ventes, at besøgstallet klart kommer til at overgå Islands samlede befolkningstal på 332.000, når året er omme, viser tal fra Islands Turistråd ifølge dr.dk.

I alt forventer man, at omkring 1,6 millioner turister vil besøg Island, hvilket er det højeste antal nogensinde. Det gør turismen til den største industri på øen, hvor den generer højere indtægter end fiskeri.

Det er dog ikke alle, der jubler over de mange turister. Den britiske avis The Telegraph har talt med formanden for Piratpartiet, der lige nu har massiv vælgeropbakning i Island. Hun frygter, at den islandske folkesjæl er ved at gå fløjten som følge af turistboomet.

- Det er som om, at Reykjavik ikke er min by længere. Den er blevet ligesom Disneyland, siger Birgitte Jonsdottir til den britiske avis.

Hun fortæller til avisen, at partiet ønsker at indføre restriktioner på antallet af turister, der må besøge naturområder uden for byen, lige som man introducerer en skat for turister, når de bor på landets hoteller.

Ikke kun Piratpartiet er bekymret.

Det islandske medie RUV har fået lavet en måling blandt befolkningen, der viser, at 87 procent mener, at man skal indføre højere gebyrer for turister.

På lørdag skal islændingene til valgurnerne for at finde en ny regering og et nyt parlament parlament. Valget til Altinget blev udskrevet i utide som følge af afsløringerne fra Panama Papers.