Iskerneboringer fra Grønland i klemme i byggeri-skandale

Et forsinket byggeri af Niels Bohr Instituttet i København kan få alvorlige konsekvenser for en række iskerneboringer fra Grønlands Indlandsis.
Foto © : Niels Jeremiassen
11. oktober 2017 13:25

Det skriver Politiken.

I kælderen under forskningsinstitutionen Niels Bohr Instituttet holder apparater bl.a. isprøver fra Grønlands Indlandsis nedfrosset til minus 28 grader. Prøverne er en essentiel del af klimaforskningen i Danmark.

Men opførelsen af et nyt byggeri, der hører til instituttet, er ramt af byggesjusk, en milliard stor budgetoverskridelse og gentagende udskydelser for åbningen.

LÆS OGSÅ Sommervejret satte flere rekorder

Og det gør det umuligt at planlægge forskningen i bl.a. iskerneprøverne, lyder kritikken fra tillidsmanden for instituttets 250 medarbejdere under Dansk Magisterforening,

Det vil nemlig tage et halvt til et helt år at skille apparaterne, der sørger for nedkølingen, fra hinanden, flytte apparaterne og sætte det op igen i en ny bygning. Det siger tillidsmand Bjarne B. Andresen til Politiken.

LÆS OGSÅ Overvågning af Indlandsisen afslører fremtidens klima

- Det kan være kryostater, der går helt ned til flydende heliumtemperatur for at måle kvantetransistorers opførsel. Og så er der vores iskerneforskeres isotopmåleudstyr og ikke mindst deres lager af kilometervis af iskerner fra Grønland.

Ydermere er et andet sted, nemlig Rockefeller-kompleksen ved Rigshospitalet, hvor en del af isboringerne ligger, også under ombygning for at gøre plads til Rigshospitalets nye børneafdeling.

LÆS OGSÅ To temperaturrekorder på Indlandsisen i juli måned

Dermed må forskere se sig om efter et helt nyt sted for iskerneprøverne. Og det kan gå ud over forskningen, siger Bjarne B. Andresen.

- Det er to gange et halvt til et helt år, der kan blive revet ud af kalenderen. Vi risikerer at fremstå som en utroværdig partner på grund af forhold, vi ikke er herre over.

Til Politiken siger Socialdemokratiets forskningsordfører Mette Reissmann om sagen:

- Dette kommer til at have nogle negative konsekvenser, jeg er bange for, vi endnu ikke har set rækkevidden af.