BILLEDER Isbjørne med halsbånd og røde tal på kroppen

22 isbjørne fra Sydøstgrønland er blevet udstyret med forskellige sendere, så deres færden kan spores af forskere på Grønlands Naturinstitut.
Skrevet af Camilla Dam
14. april 2015 14:47

10 hunner har fået satellitsendere om halsen, mens 12 hanner og yngre bjørne har fået sat mindre sendere i ørerne, så forskere fra naturinstituttet for første gang kan følge isbjørnenes vandring om foråret i det område.

Seniorforsker Kristin L. Laidre og hendes forskerhold ser frem til at få detaljeret viden om isbjørnenes vandringer i Syd- og Nordøstgrønland. Det er et meget dyrt forskningsprojekt, de har derfor en stor bøn til områdets fangere.

- Hver mærkning af en isbjørn koster omkring kr. 150.000, og man skal derfor undgå at skyde de mærkede isbjørne. En mærket isbjørn har et nummer malet på pelsen. Derfor vil det i de kommende par måneder være nemt for både biologer og fangere at genkende en mærket bjørn, meddeleler Grønlands Naturinstitut.

Fangerne skal kigge efter et stort rødt nummer på isbjørnenes krop, for halsbåndene er svære at se – de er nemlig hvide. Derudover er alle dyrene blevet øremærket og tatoveret i underlæben.

Læs også Ny undersøgelse spørger isbjørnefangere til råds

Isbjørnenes vandring er interessant er forhold til at kunne optælle bestanden.

- Den ny viden vil danne basis for en biologisk rådgivning, der igen kan danne grundlag for en fremtidig forvaltning af isbjørne i Østgrønland, lyder det.

Skulle man komme til at fange en mærket bjørn, henstiller naturinstituttet til, at de får besked.