Irma efterlader 900.000 uden strøm i Puerto Rico

Orkanen Irma har ramt Puerto Rico med kraftig regn og stærke vinde.
Foto © : NASA/NOAA/UWM/CIMSS/William Straka III
Skrevet af Ritzau
07. september 2017 07:43

Ifølge myndighederne er flere end 900.000 indbyggere uden elektricitet, mens næsten 50.000 ikke har adgang til vand.

Myndighederne i Caribien kæmper for at sende nødhjælp til de små øer, der blev ramt af den historiske storm natten til torsdag dansk tid.

Premierminister i østaten Antigua og Barbuda, Gaston Browne, sagde onsdag, at stort set alle bygninger på Barbuda er ødelagte, ligesom omkring 60 procent af øens 1400 indbyggere er gjort hjemløse.

- Enten er husene revet fuldstændigt ned, eller også har de mistet deres tag, siger Gaston Browne.

- Det er en virkelig frygtelig situation, siger han og tilføjer, at genopbygningen vil tage måneder om ikke år.

Ifølge premierministeren blev et toårigt barn dræbt, da barnets familie forsøgte at flygte fra deres ødelagte hjem under orkanens rasen.

3D-animation af orkanen Irma

NASA/JAXA, Hal Pierce

På den franske ø St. Martin meldes mindst seks personer omkommet.

- Dette er ikke det endelige antal, meget langt fra. Vi har ikke gennemsøgt alle dele af øen, siger præfekten i øgruppen Guadeloupe, Eric Maire.

USA's Nationale Orkancenter (NHC) oplyser ifølge netavisen St. Croix Source på De amerikanske Jomfruøer - de tidligere dansk-vestindiske øer - at Irma ramte øerne onsdag eftermiddag (aften dansk tid).

Orkanens øje passerede lige nord for De Amerikanske Jomfruøer.

Øerne St. Thomas og St. John blev ramt af vindstyrker på op mod 185 kilometer i timen, som "forårsagede bånd af tornadolignende ødelæggelser" ifølge NHC.

Der er endnu ikke nogen meldinger om, hvor store skader Irma har påført de tidligere dansk-vestindiske øer. Men de kan være betydelige.))

FN vurderer, at op mod 37 millioner mennesker kan blive berørt af orkanen Irma, der er på vej videre mod Cuba og Florida.

/ritzau/AP