Inuit Sila kommer nordiske fiskere til hjælp

Den arktiske miljøorganisation Inuit Sila går nu sammen med fiskere fra Danmark, Sverige og Åland i Finland for at ændre på synet på sæler.
01. december 2015 07:50

Det sker, efter at bestanden af sæler i de danske og svenske farvande er blevet så stor, at sælen er til gene for fiskere, fordi sælen spiser en stor del af fiskernes fangst direkte fra nettet.

Det er især fiskere ved Limfjorden, på Bornholm og omkring det sydlige Sverige i Østersøen, der oplever, at bestanden volder problemer. Det sker, efter sælen har været fredet i Danmark siden slutningen af 1970’erne, hvor bestanden var meget lille.

LÆS OGSÅ Inuit Silas sælkampagne får stor opmærksomhed

Inuit Sila er gået sammen med de nordiske fiskere for at ændre synet på sælen som bare et nuttet og kært dyr, der ikke må fanges.

- I Østersøen har sælen ingen naturlige fjender, og bestanden kan derfor uden regulering vokse uhæmmet, indtil der ikke er flere fisk tilbage. Vores forhåbning er, at vi kan få både vores politikere og befolkninger til at se mere nuanceret på sælen, skriver Inuit Sila i et debatindlæg i Politiken i dag.

Den danske fødevareminister Eva Kjer Hansen har bebudet, at hun vil hjælpe fiskerne, fx ved at give udvalgte fiskere jagttegn, så de har ret til at skyde sælerne.