Inuit Ataqatigiit støtter Sermersooqs strategi

Befolkningstallet i Nuuk fordobles. Vækstdrømmen har mødt kritik fra borgmesteren i Qeqqata Kommunia og viceborgmesteren i Qaasuitsup Kommunia. IA's kommunalbestyrelsesmedlemmer fra de øvrige kommuner bakker dog op om Sermersooqs hovedstadsstrategi.
Foto © : Namminersorlutik Oqartussat Tusagassiiviat
06. februar 2017 18:39

- Hvis vi skal kunne stoppe fraflytninger fra Grønland, så burde de andre kommuner også lave en strategi, på samme måde som Kommuneqarfik Sermersooq, siger kommunalbestyrelsesmedlem i Qeqqata Kommunia, og medlem af Inuit Ataqatigiit, Nuka Berthelsen.

Ifølge Grønlands Statistik vil der bo færre mennesker i Grønland om 15 år.

Derfor har Kommuneqarfik Sermersooq udarbejdet en hovedstadsstrategi, der skal fordoble befolkningstallet i Nuuk i 2030.

- Ved at gøre den (Nuuk, red.) attraktiv, så vil vi gerne bidrage til at vores unge grønlændere i højere grad ønsker at vende hjem efter endt uddannelse, sagde borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq Asii Chemnitz Narup til KNR.

Det betyder blandt andet flere boliger-, virksomheder- og aktiviteter for Nuuk i fremtiden.

Borgmester i Kommune Kujalleq Jørgen Wæver Johansen ser ingen problemer i at nabokommunen laver en strategi, men synes dog ikke at det er realistisk med en befolkning på 30.000.

Borgmester i Qeqqata Kommunia Hermann Berthelsen og viceborgmester i Qaasuitsup Kommunia Jess Svane frygter, at de øvrige kommuner vil blive affolket, hvis strategien føres ud i livet. 

De så hellere at de offentlige institutioner spredes ud til kysten, så der sker en mere lig udvikling i hele landet.

- Fraflytning sker globalt. Grønlændere flytter også til Danmark, ikke kun til Nuuk, siger kommunalbestyrelsesmedlem i Kommune Kujalleq fra Inuit Ataqatigiit, Stina Egede, der bakker op om Nuka Berthelsens udmelding: 

- Vi fra andre kommuner bør lære af Kommuneqarfik Sermersooqs strategi. Boligmangel gælder for hele landet, derfor er det nødvendigt, at vi tænker fremadrettet og forbereder os for fremtiden, siger Stina Egede fra Kommune Kujalleq.