Inu:it: Aflyst liberalisering har kostet os dyrt

Det kan blive en dyr fornøjelse for IT-virksomheden Inu:it, at Inatsisartut på forårssamlingens sidste dag satte en stopper for en videre liberalisering af det grønlandske telemarked.
Martin Gjødvad
Martin Gjødvad Foto © : Daria Klimasheva
Skrevet af Jonas Fievé
18. juli 2016 14:38

Virksomheden havde nemlig investeret i den tro, at mobilmarkedet var det næste, som skulle åbnes op for konkurrence.

- Jeg var fuldstændig chokeret og rystet, fordi alle havde regnet med liberaliseringen inklusiv Tele Post, siger direktør og ejer af IT-virksomheden Inu:it, Martin Gjødvad, til KNR.  

Læs også Inatsisartut stopper teleliberaliseringen

Invisterede i god tro

De havde derfor postet omkring fem millioner kroner i at opbygge et 4G netværk i Nuuk, som kunne tages i brug den dag, liberaliseringen af mobilmarkedet blev en realitet.

- Det er klart, at den investering på ingen måde er det samme værd, når der ikke bliver liberaliseret.

Nu kan masterne kun bruges til at levere internet. Martin Gjødvad kan godt forstå, hvis der er nogle, som mener, at de har været lidt for hurtige ude, da de har investeret i 11 4G-master i hovedstaden, før liberaliseringen af mobilmarkedet var på plads.

- Alle har jo forventet, at man ville forsætte med liberaliseringen. Det er rigtigt, at man kan sige, at I var lidt for friske.

Læs også Åbenlys uenighed i debat om liberalisering

Troede på en liberalisering

Direktøren for Inu:it henviser til rapporten fra Copenhagen Economics, som konkluderede, at en liberalisering ville medføre samfundsmæssige gevinster på mellem 69 og 112 millioner kroner om året, som ville komme forbrugerne til gavn i kraft af lavere priser og bedre kvalitet.

Læs også Liberalisering af telemarkedet vil være en gevinst

Derfor havde de heller ikke regnet med, at Inatsisartut ville trække stikket på en videre liberalisering af det grønlandske telemarked.

- Så må man jo satse indimellem, når man føler, at tingene er ved at være tæt på, siger Martin Gjødvad

Nu håber de bare ikke, at politikerne kan finde på at rulle liberaliseringen af internetmarkedet tilbage, som snart i et år har været åbnet op for konkurrence.

- Hvis det her kan ske, kan man så finde på at trække stikket på den del også.

Læs også Tele-Post: Liberaliseringspriserne for internettet er klar