VIDEO Inspektionsskib: Vi agerer gerne isbryder for fiskerne

Inspektionsskibet Triton ligger lige nu for anker ud for Sisimiut. Her har Forsvarets matroser sagt ja til at hjælpe fiskerne med at bryde isen, så flere kan komme ud fra havneløbet.
30. marts 2015 12:34

- Der var en anmodning fra nogle fiskere. De havde ringet til Arktisk Kommando i Nuuk og spurgt, om det var muligt at lave nogle "spor" ind i havnen, siger kommandørkaptajn Søren Tversted til KNR.

- Arktisk Kommando har taget stilling til det og bedt os, fordi vi var i nærheden, om vi ikke lige kunne gå ind og rydde lidt op inde i havnen.

Triton skal i dag bryde isen op, der blokerer havneindløbet i Sisimiut, så store og små fiskerifartøjer kan komme på havet igen. Det foregår dog som anden færdsel på eget ansvar. Og Søren Tversted har et godt råd til bådene: De skal lige vente, til Triton er helt væk igen.

- Nu går vi ind og laver et par nye spor ind mod inderhavnen mod den gamle Atlantkaj mod fiskerihavnen. Her skal man holde sin båd lidt på afstand, når vi kommer. For vi skubber jo til isen, som ryger ud til siden, siger kommandørkaptajnen.

Det er en del af Arktisk Kommandos opgaver at hjælpe med blandt andet isbrydning. Her har man også hjulpet RAL mange gange. Men kaptajnen forklarer til KNR, at det altid vil være en vurderingssag, hvorvidt man kan hjælpe med praktiske opgaver. Det afhænger blandt andet af, om Arktisk Kommando har fartøjer i nærheden.