UDBUD Ingen udbudsrunde på millionindkøb til daginstitutioner

Landets største kommune Kommuneqarfik Sermersooq har undladt at sende indkøb af bleer, møbler og legetøj til alle kommunens daginstitutioner for syv millioner kroner årligt i udbud.
18. februar 2016 13:33

Det erkender kommunens indkøbschef, Lars Møller-Sørensen.

I stedet har kommunen lavet en indkøbsaftale kun med Arctic Import uden om alle andre engrosfirmaer.

- Det gjorde vi, fordi Arctic Import i forvejen var en af de store leverandører på det her område, forklarer Kommuneqarfik Sermersooqs økonomichef Lars Møller-Sørensen.

Institutioner valgte selv

Før valgte institutionslederne stort set selv, hvor de ville købe deres bleer og madvarer. Nu har de siden 1. november sidste år fået leveret alle de varer, de har brug for fra Arctic Imports sortiment til køkkendøren:

- Madvarer for eksempel, når man skal bespise børnene, legemateriale, og det er små borde og stole og så videre. Der er jo rigtig meget, der ligger på det indkøbsområde i en daginstitution, siger Lars Møller-Sørensen.

- Institutionerne skal som udgangspunkt kunne købe de samme varer, som de har gjort hidtil. Men de skal nu vænne sig til, at de måske nu skal bruge bleer fra et andet mærke, end de er vant til, og måske ketchup fra Beauvais og ikke fra Heinz, siger Lars møller-Sørensen.

Mange taxiregninger

Aftalen vil samtidig spare kommunen for rigtig mange taxiregninger:

- Det vi jo kunne se var, at man i institutionen så på, om prisen på en liter mælk var billigst i Brugsen eller i Pisiffik i dag, og så steg man ind i en taxi for at købe mælken det billigste sted og så køre med taxi tilbage igen, fortæller Lars Møller-Sørensen.

Men det sætter den nye aftale en stopper for.

Økonomichefen fremhæver, at aftalen med Arctic Import vil betyde en stor besparelse på institutionsområdet for kommunen i forhold til før:

 - Vi får en besparelse på køb af i princippet fuldstændig de samme varer på et sted mellem 20 og 25 procent. Og 20-25 procent af et indkøbsbudget i daginstitutionerne på omkring syv millioner kroner bliver immervæk også til penge.

Hvad får borgerne ud af det her?

- Borgerne skulle meget gerne få det ud af det, at vi kan slippe for at sætte skatten op, siger Lars Møller-Sørensen.

Aftalen aldrig i udbud

Men om kommunen også kunne have sat skatten ned ved at opnå en billigere indkøbsaftale hos et andet engrosfirmaa end Arctic Import, kan den  ikke vide. For aftalen med Arctic Import blev aldrig sendt i udbud, erkender Lars Møller Sørensen:

 - Det er fuldstændig korrekt, at i relation til den konkrete aftale med Arctic Import på børnehaver, der har aftalen ikke været i udbud.

Men så ved I jo ikke om Arctic Import har været de billigste?

- Det er fuldstændig korrekt, at det vi ikke kan vide, det er om det her kunne have være gjort billigere, erkender Lars Møller-Sørensen.

Men kommunen var på det tidspunkt ikke i stand til at lave et udbudsmateriale, så andre engrosfirmaer også kunne byde, hævder økonomichefen:

 - Med den elektroniske registrering, som vi havde som kommune, kunne vi simpelthen ikke gå ind og plukke tingene i et udbud ud, så vi kunne lave et udbudsmateriale.

hvad var problemet i det med computere, regneark og fakturaer ved hånden?

- Det lyder utroligt simpelt. Så simpelt er det desværre ikke. Vores problem var at de enkelte fakturaer fra de enkelte firmaer ikke nødvendigvis altid har været bogført på den korrekte konto. Og så kunne noget, der varvæsentligt være gemt på andre konti, lyder det fra økonomichefen fra Kommuneqarfik Sermersooq, Lars Møller-Sørensen.