GRØNNEDAL Ingen tegn på ændret udbud

Naalakkersiusut for natur, miljø og justits, Mala Høy Kúko, mener, at det er op til Forsvaret, hvad der skal ske med Grønnedal.
Foto © : Inspektionskutteren Tulugaq
09. december 2015 15:26

Det ser ikke ud til, at der bliver ændret på Forsvarets igangværende udbud om Grønnedal, der omfatter en miljøoprydning og nedrivning af bygningerne i området.

I hvert fald ikke, hvis det står til naalakkersiusoq for natur, miljø og justits, Mala Høy Kúko.

I et skrifteligt svar til KNR skriver Mala Høy Kúko, at 'bygningerne ejes af Forsvaret, og derfor er det op til Forsvaret at beslutte, hvad der skal ske med bygningerne.'

Det sker, selv om Forsvarsministeriet har udtrykt, at det igangværende udbud er lavet efter aftale med Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq, som også ejer en del af bygningerne i Grønnedal.

Men at udbuddet KAN ændres, hvis der findes en retmæssig overtager af Forsvarsområde.

Læs også GRØNNEDAL Nyt udbud hviler på Grønlands beslutning

Kritik af udbud

Flere private aktører har kritiseret, at bygningerne skal rives ned sammen med miljøoprydningen, selv om størstedelen af bygningerne er velholdte.
Forsvaret har tidligere hørt myndigheder herhjemme, om de var interesserede i at overtage Grønnedal, inklusiv en miljøoprydning af stedet. Det har dog ikke været tilfældet.

Dog har folketingsmedlem Aleqa Hammond fra Siumut udtrykt, at hun mener, at Forsvaret burde overgive området frit til Grønland. Imens har folketingsmedlem Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, udtrykt, at hun mener, at naalakkersuisut bør lægge pres på Forsvarsministeriet for at dele udbuddet op, så det i stedet bliver undersøgt, om bygningerne kan sælges i et separat udbud.

Læs også Forurening hindrer bevaring af Grønnedal-bygninger
 

Tvivl om støtte til opdelt udbud

I svaret til KNR skriver naalakkersiusoq Mala Høy Kúko ikke, hvorvidt han støtter, at udbuddet bliver ændret eller ej.

I stedet pointerer han, at miljøoprydningen i Grønnedal skal sikre, at 'uanset hvorledes fraflytningen bliver gennemført, må miljøoprydningen ikke komme til at påføre det grønlandske samfund udgifter, samt at Forsvarets oprydning skal sikre, at området i fremtiden skal kunne anvendes til civile formål.'

Forsvarsudvalget i Folketinget skal drøfte sagen om Grønnedal på et møde den 15. december.