Ingen støtter EU-forslag

Demokraterne kunne ikke finde støtte til forslaget om at undersøge fordele og ulemper ved at genindmelde Grønland i EU. Det skriver avisen AG.
Foto © : KNR
26. oktober 2016 15:15

Ikke et eneste medlem af Inatsisartuts øvrige partier har syntes, at det var en god idé at undersøge, hvad det vil betyde for Grønland, hvis man kom med i EU igen.

Naalakkersuisoq for udenrigsområdet, Vittus Qujaukitsoq sagde, at Grønland under alle omstændigheder ikke kan blive fuldgyldigt medlem, men i stedet vil være under Danmark, og det vil give tab af selvbestemmelse.

Vittus Qujaukitsoq bemærker også, at de kommende års omvæltninger på grund af Brexit vil betyde, at en undersøgelse hurtigt bliver forældet.

Siumut, Atassut, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq er mere kontante, og mener slet ikke en undersøgelse er relevant, fordi de ikke ønsker at komme tættere på EU.

Partierne var var dog enige om, at arbejde for bedre vilkår for Grønland som OLT-land, altså et land med særlige aftaler med EU.

Et ændringsforslag fra Inuit Ataqatigiit om at øge samarbejdet, inden for de rammer der allerede er, blev endda stemt videre i udvalgsbehandling, skriver AG.